Nove čari zimske idile na Zlatiboru

U Turističkoj organizaciji Zlatibor poručuju da je još uvek rano da se nadamo proleću i da zima ima još puno toga da podari zlatnoj planini, a u to ih uverava sneg koji poslednja dva dana pada na Zlatiboru.

– Planina je nakon nekoliko sunčanih dana ponovo okićena snegom, a tome se svakako najviše raduju gosti Zlatibora koji svoj odmor i razonodu traže upravo na ovoj planini. U koje god doba godine da ga posetite Zlatibor će vas osvojiti svojom lepotom, netaknutom prirodom, opuštajućom atmosferom i baš takav, odličan je izbor za porodična putovanja i druženja. Iako je sneg padao velikim intenzitetom svi putevi na Zlatiboru su prohodni, a skijališta i sankališta spremna za goste koji bi da uživaju u pravoj zimskoj idili – kažu u TO Zlatibor.
Oni navode da ljubitelji zimskih spotova mogu uživati u Ski-centru “Tornik” koji se nalazi devet kilometara od turističkog centra. Četiri stare staze: Čigota,Tornik, Ribnica, Zmajevac i novootvorena plava laka staza Stankova ravan dužine oko dva kilometra pokrivene su sistemom za veštačko osnežavanje, tako da ovaj ski centar ne zavisi od vremenskih uslova. Radno vreme ski-centra je svakim danom do 09 do 16 časova.
Na skijalištu Obudovica, koje je prekriveno debelim snegom, mnogo je mališana i rekreativaca.Turistima su na raspolaganju staze sa ski-liftom,staze za sankanje, prostor za vožnju motornim sankama. Na Obudovici radi više škola skijanja, a sve što je potrebno za zimske sportove ovde se može rentirati.


Sankališta u Dino parku, kod škole na Zlatiboru i iznad jezera u centru ispunjena su dečijim smehom i radosnim uzvicima. A takođe u “Avantura parku” koji se nalazi u samom srcu Zlatibora najmlađi mogu svoje sposobnosti, maštu i snalažljivost  pokazati kroz sedam nivoa kao što su lavirint, prelaženje klimavog mosta, imaginarna partija šaha i drugo. Mališanima je još  omogućeno sigurno i bezbedno skijanje na površini od tri hektara koju čine tri staze ukupne dužine 600 metara. Tu se u subotu 29. februara održava VII Trka veterana.
Zlatibor svojim gostima pruža puno mogućnosti za aktivan odmor i uživanje u blagodetima čistog planinskog vazduha. Gosti se mogu uputiti u šetnju nekom od poznatih pešačkih staza tokom kojih će im društvo praviti visoki četinari, dah „ruže vetrova“ i poneka veverica. Nakon duge šetnje predlažemo predah u jednom od zlatiborskih restorana uz tradicionalnu zlatiborsku trpezu koja je nezamisliva bez sira i kajmaka, kompet lepinje, goveđe i svinjske pršute, čvaraka, pite savijače sa sirom. Uz takvo meze u ovim zimskim danima dobro će vam doći da se ugrejete uz čašicu domaće kuvane rakije ili vina.
Na kraju poručuju: “Dođite i uverite se zašto je Zlatibor više od planine”.

Međunarodne FIS trke na Torniku i Avantura parku

Međunarodna FIS trka u alpskom skijanju u disciplini slalom održana je na Torniku uz učešće oko 50 takmičara u organizaciji ski kluba Čigota i Skijaškog saveza Srbije. Do pobeda su došli Marko Šljivić i Petra Veljković, a skijaši i skijašice iz Srbije, Hrvatske, BiH, Makedonije, Mađarske, Bugarske, Grčke takmičiće se i u subotu 29. februara.


Domaći takmičar Rašo Jevremović nije uspeo da završi prvu trku, kao i nekolicina skijaša iz reprezentacije Srbije koji su ispali. Pobedu u muškoj konkurenciji odneo je Marko Šljivić iz Bosne i Hercegovine ispred Emira Lokvića. Priliku za novi okršaj svi takmičari i takmičarke imaju već u subotu kada će se na Torniku održati nova trka slaloma sa dva starta zakazana za devet časova.
Službe Skijališta Srbije imale su mnogo posla kako bi pripremile stazu jer je tokom jutra padao novi sneg koji je morao biti uklonjen zbog čega je prvi start pomeren. U ženskoj konkurenciji pobedila je reprezentativka Srbije Petra Veljković sa boljim vremenom od Marije Eleni iz Grčke i Zoje Grbović iz Srbije. „Zadovoljna sam skijanjem, nisu bilo baš dobrih uslova, ali izgurali smo do kraja, tako da sam veoma zadovoljna. Za sutra nemam nikakva očekivanja. Biću opuštena, pa šta bude biće. Ovde je lepo, uglavnom smo na Torniku imali drugu disciplinu, veleslalom, ovo je prvi put da imamo slalom. Sviđa mi se ovde, fina je staza i dobri uslovi,” kaže mlada Petra Veljković.
Pored FIS trke za seniore u subotu će se održati još jedan događaj za ljubitelje skijanja. Tradicionalna trka veterana održana je na stazi Avantura parka 29. februara i time je zaokruženi ovaj skijaški vikend.

Leave a Comment