U akciji čišćenja jezera sakupljeno 500 vreća otpada

Zajedničkom akcijom Turističke agencije “Taraturs“, Nacionalnog parka Tara, Turističke organizacije Tara-Drina, Komunalnog preduzeća, Planinarskog kluba Tara i volontera, sakupljeno je više od 500 vreća otpada iz jezera Perućac.

Već sedmu godinu zaredom, okupio se veliki broj ljubitelja prirode, kako bi zajedničkim snagama pokupili smeće koje se nalazi po obodima jezera, koje je Drinom stizalo iz gornjih tokova.

– Mišljenja smo da se količina smeća u jezeru u toku godine smanjuje, a najbolji pokazatelj su upravo ovakve akcije. Ono što je bitno, jeste, da ne dolazi novo smeće. Ove godine situaciju otežava povećan vodostaj što je uzrokovalo veliku količinu trupaca, granja i lišća koje je voda donela sa obale, ali smo se organizovali da i njega pokupimo što je moguće bolje. Uglavnom ono što je dobro jeste, da je sve manje plastike u jezeru – kaže Miloš Nešović iz Turističke agencije “Taraturs“.

U akciji čišćenja jezera učestvuje 60 volontera.

– Ja dolazim iz Grčke i ovde sam sa još nekoliko prijatelja iz drugih zemalja kako bi po ovom lepom danu čistili jezero od plutajućeg otpad. Do sada smo iz ovog rukavca izvadili dosta granja i trupaca. Ovde smo preko Planinarskog kluba Tara, i jedan deo aktivnosti realizujemo u prirodi. Po prvi put sam u Perućcu i Bajinoj Bašti i eto prilike da očistimo jezero da nam bude lepo kada dodjemo sledeći put – kaže Teodoris Hitis.

– Po prvi put ove godine u pomoć su nam pritekli i gosti iz Italije, Litvanije, Španije i Grčke. Do sada je prikupljeno 400 džakova otpada. Mislim da će ovo biti jedna od uspešnijih akcija. Sjajni rezultati su najbolji pokazatelj organizatorima da su njihovi napori naišli na odličan odziv zajednice – rekao je Milan Djurić iz TO Tara-Drina.

Prikupljeni otpad je deponovan na obali kod brane odakle će kamionima Komunalnog preduzeća transportovan na deponiju Duboko.

Izvor: Prvi portal Bajina Bašta

Leave a Comment