Turizam u Užicu se vraća na nivo pre korone

Turistička privreda Užica se vraća na nivo od pre dve godine, od razbuktavanja epidemije korona virusa.

Prema rečima zamenika gradonačelnika Užica Dragoljuba Stojadinovića rekao je da je turizam privredna grana kojoj lokalna vlast posvećuje veliku pažnju i da će u narednom periodu doživeti ekspanziju. Uskoro će se, kako je rekao, u redovnu turističku ponudu uključiti i stara hidrocentrala “Pod gradom”, koja će biti  otvorena za turiste i da predstoje razgovori između EPS-a i Grada Užica  kako bi se turistička poseta odvijala bez pethodne najave i objekat u potpunosti stavio u funkciju turističke posete.

Pored toga, beleži se rast poseta turista.

– Mokra Gora i Tara su turistički dragulji grada Užica. Mokra Gora, Drvengrad i Čarobni breg imali su do kraja avgusta 22.000 noćenja, a Tara 60.000 noćenja što je nivo pre epidemije korona virusa. Potpećku pećinu je posetilo 4.750 turista u ovoj turističkoj sezoni. Oko 9,5 miliona se slilo u budžet od boravišnih taksi, od čega je 60 odsto ili 5,6 miliona dinara je boravišna taksa sa Tare – rekao je Stojadinović i dodao da je u toku izrada projekta pešačkog mosta od magistrale do tvrđave Stare grad i uređenje donjeg dela tvrđave.

Takođe, preko 3.000 turista obišlo je tvrđavu Stari grad za protekla dva  meseca, a 950 njih je posetilo protekla četiri vikenda.

– U Stari grad je u proteklom periodu uloženo 70 miliona dinara, a u StaPark koji je nedavno počeo rad 370.000 evra.  U toku je sanacija depoa Narodnog muzeja koja košta 8,5 milion dinara, a rekonstruisan je plato i obnovljena stolarija u Muzeju. U toku su radovi na Kadinjači od 1,2 miliona dinara i gradnja suvenirnice vrednosti 1,3 miliona dinara. Takođe, u toku je proširenje kapaciteta smeštaja Konačišta, kojim upravlja TO Užice, a finansira resorno ministarstvo u iznosu od 7 miliona dinara – rekao je zamenik gradonačelnice.

Gradska većnica zadužena za turizam Nada Jovičić rekla je da sa  povećanjem turističke ponude grada Užica ima veze svaki dinar koji se ulaže.

– Težnja nam je da Stari grad postane turističko područje koje sa zaštićenim prirodnim područjem Đetinje čini jedinstvenu celinu, koja je primamljiva za dolazak turista u Užice. Otvaranjem StaParka i priznanju Mokroj Gori, kao jednom od najboljih tustičkih sela sveta, povećava se broj aktivnosti i razvoj turizma je deo strateškog dokumenta Plana razvoja grada Užica – rekla je Jovičić.

Direktorka TO Užice Danijela Đorđević Arsić istakla je kao uspeh u godini pandemije stavljanje Zlakuse na UNESKO-vu listu u vezi grnčarije i da je 2021. godine Mokra Gora dobila svetsku titulu najboljeg turističkog sela sveta. Uz dva nova hotela u Užicu i proširenjem Konačišta sa dve smeštajne jedinice, za sada je dovoljno da pokrije potražnju, ali se mora raditi dalje na tome.

– U narednom periodu radićemo na jačanju samih kapaciteta kada je turizam u pitanju. S obzirom na postojeću posetu biće premašena očekivanja – rekla je Danijela i podsetila da je u užički turizam u proteklom periodu uloženo 7,8 miliona evra, od čega u razne projekte od strane Republike između 23-50 odsto novca. Užice ima 127 seoskih domaćinstava koja imaju 451 ležaj na raspolaganju.

Ona je dodala da je krajem oktobra planirano potpisivanje Protokola o saradnji sa Institutom za turizam i održivi razvoj Slobvenije sa gradom Užicem, dva važna sajma u Novom Sadu (sajam turizma) i u Kragujevcu (sajam seoskog turizma), kao i da će Regija Zapadne Srbije biti domaćin 6. konferencije turizma.

S obzirom na povećanje kapaciteta turističkih ponuda, oseća se nedostatak broja zaposlenih u TO Užice.

Autor: LZS

Leave a Comment