Turista traži aktivan odmor

Turistička organizacija Požega i opština Požega organizovali su konferenciju „Unapređenje kvaliteta osnovnih i dopunskih usluga u seoskom turizmu“. Dr Radovan Stojanović i dr Radmila Novaković Kostić, profesori na Akademiji strukovnih studija Zapadna Srbija, odsek u Užicu, zainteresovanim su predstavili najnovije trendove u seoskom turizmu.

– Cilj nam je da u ovom delom Srbije unapredimo postojeću ponudu seoskog turizma kao značajnog faktora i predstavimo ono što danas savremeni turista traži. Savremeni turista traži ono što je autentično, lokalno, što nema u svojoj sredini, a to praktično ovaj deo Srbije to može da ponudi. Nije to samo lepa priroda, pejsaž, pogled, čist vazduh, to više na savremenom tržištu ne prolazi. Turisti traže usluge, traže da im se ponudi nešto što nemaju kod svoje kuće, traže avanturističke sadržaje. Ako naši domaćini ne shvate te promene, njihova turistička ponuda neće biti adekvatna – rekao je dr Radovan Stojanović.

Profesor dr Radmila Novaković Kostić, kaže da je njena oblast bavljenje animacija u turizmu.

– Postalo je veoma bitno kako animirati turiste na ovom prostoru, jer današnji turista nije zadovoljan nekim običnim boravkom. Moja predavanja uključuju  nematerijalnu i kulturnu baštinu, mogućnost da se prirodni i antropogeni turistički resursi aktiviraju zapravo kroz seoski turizam. Domaćini treba da budu u ulozi animatora, a to je jako zahtevan posao, gde treba široko znanje, obrazovanje i dobro poznavanje prostora. Ovo je prilika da sa aspekta nauke malo približimo neke procese koji se dešavaju u turističkoj privredi. Animacija kao jedna vrsta nove aktivnosti i delatnosti sve više zauzima mesto i u turističkoj privredi Srbije i u seoskim domaćinstvima. Naši domaćini su gostoljubivi, srdačni i svi stranci su oduševljeni sa tim. S druge strane, naša prebogata prirodna i kulturna baština, naši običaji i tradicionalna trpeza je sve ono što njih oduševaljava i to treba i dalje negovati – rekla je dr Radmila Novaković Kostić.

Ona je dodala da je aktivni turizam u Zapadnoj Srbiji na vrlo visokom nivou.

– Još 2003. godine su stručnjaci za seoski turizam iz Irske, Španije, Austrije, Nemačke bili gosti Turističke organizacije Srbije. Imali su priliku da upoznaju celu Srbiju i bili su oduševljeni našim lepotama. Rekli su da treba da potenciramo seoski turizam. Naši domaćini nisu svesni lepote svojih domaćinstava, kao i očuvane i zaštićene naše tradicionalne hrane koja nije zagađena pesticidima. Zapadna Srbija je najlepši deo Srbije i infrastrukturno turistički najizgrađenija. Nadam se da će i aerodrom Ponikve uskoro biti u funkciji, tako da će Kinezi i svi ostali turisti i u buduće dolaziti u većem broju – rekla je profesorka.

Miroslav Rađen, direktor Turističke organizacije regije Zapadne Srbije, rekao je da je neophodno stalno usavršavanje u poslu vezanom za turizam i pohvalio napore TO Požega za organizovanjem ovakve konferencije. On je podsetio da su sedamdesetih godina prošlog veka, još u staroj Jugoslaviji, opštine Ivanjica i Kosjerić prednjačile u seoskom turizmu.

– Sada na teritoriji koje pokriva naša turistička organizacija imamo 255 kategorisanih smeštaja sa oko 1.900 ležaja. To je dobar kapacitet, ali mala popunjenost. Nadam se da će najnovije izmene zakona, kada je u pitanju paušalno oporezivanja, dodatno stimulisati naše domaćine – rekao je Miroslav Rađen.

Predsednik opštine Požega Đorđe Nikitović je otvorio konferenciju i dodao da opština Požega ima velikog potencijala u sferi seoskog turizma.

– Cilj nam je da seoski turizam na teritoriji opštine Požega podignemo na zavidan nivo, jer georgafski položaj i lepote prirode, sav taj potencijal nije dovoljno iskorišćen – rekao je predsednik opštine Požega.

Autor LZS

Leave a Comment