BRNABIĆ I LJAJIĆ o turizmu i korona virusu

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić obraćajući se na konferenciji za novinare povodom aktuelne situacije u vezi sa koronavirusom, rekla da će, po svetskim izveštajima i nekim najkonzervativnijim procenama, pandemija koronavirusa uticati na svetsku ekonomiju, te da će globalni rast biti smanjen za makar 0,5 odsto.

Ona je ukazala na to da su u Srbiji najugroženiji sektori turizam, transport i logistika, podsetivši na to da je Vlada početkom februara donela odluku o tome da iz budžetske rezerve izdvoji dodatna sredstva za dodatne vaučere za građene.

– Podelili smo 160.000 vaučera za odmor u Srbiji kako bismo ublažili nedostatak jednakog priliva stranih gostiju – rekla je premijerka i najavila da će sutra razgovarati sa svim hotelijerima o problemima i načinima za ublažavanje eventualnih posledica.

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je za TV Prva da će hotelijerstvo ali i drugi delovi privrede Srbije pretrpeti veću štetu ako epidemija korona virusa potraje.

Ljajić je dan ranije izjavio da je zbog globalne situacije sa korona virusom već 80 odsto turističkih aranžmana za februar i mart otkazano, navodeći da će se o konačnoj šteti u turizmu govoriti u narednih nekoliko dana kada se bude videlo hoće li se takav trend nastaviti.

– Plašimo se da će naša hotelijerska industrija u Beogradu i šire pretrpeti veliku štetu. Do juče nismo imali otkazivanje aranžmana za drugu polovinu aprila, a u pojedinim hotelima se otkazuju aranžmani i za maj. O konačnoj šteti ćemo govoriti narednih dana. Ako se to nastavi šteta će zaista biti velika – kaže Ljajić.

– Svetska turistička organizacija je imala procenu rasta turizma u svetu ove godine od tri do četiri odsto, a sada su procene da će pad biti od jedan do četiri odsto – istakao je Ljajić.
IZVOR: Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Vlada Srbije

 

Leave a Comment