SNIMANJE SERIJE “VREME ZLA” U NP TARA

U Nacionalnom parku Tara sredinom avgusta snimana je serija “Vreme zla”, po istoimenoj trilogiji Dobrice Ćosića, svojevrsnom nastavku sage o porodici Кatić, kojoj je poznati pisac posvetio najznačnije naslove iz svog književnog opusa.

U brvnari na Bilješkoj steni, jednom od najlepših vidikovaca na Tari, pred kamerama je oživljena tajna ljubavna priča između Milene Кatić Dragović (Nada Šargin) i najboljeg prijatelja njenog muža, Petra Bajevića (Goran Šušljik), koji utočište od stvarnosti pronalaze na Tari.

– Imali smo sreću da pronađemo veličanastven objekat sa prelepim pogledom. Veliko je zadovoljstvo igrati Ćosićeve likove jer to nisu ni misli, replike, odnosi i likovi koji su “na podu”, tek tako dostupni. U njima ima i poetskog i tragičnog, nadasve neočekivanog – izjavio je za Tanjug glumac i izvršni producent serije Goran Šušljik koji tumači lik Petra Bajevića.

Režiju potpisuje Ivan Živković, a scenario Sanja Savić. Snimanje će trajati do kraja godine, a serija će pored Tare biti snimana i u Beogradu, Mokroj Gori, okolini Valjeva, Pirota i Jagodine.

Bilješka stena je udaljena od Predovog krsta 5,5 km i 2,7 km od naselja Rastišta, na 1.225m nadmorske visine. Bilješka stena je vidikovac na planini Zvijezdi, severozapadnom produžetku planine Tare, na razvođu Neveljskog potoka. Sa njega se pruža pogled u pravcu kanjona Zvijezde, Perućačkog jezera, naselja Кlotjevac (Republika Srpska) i severnog odseka planine Tare. Pogled privlače Pančićeve omorike i stogodišnji borovi, mešovite šume i specifična kanjonska vegetacija.

Vidikovac je opremljen drvenim stolovima, klupama i zaštitnom ogradom. U blizini je koliba, podignuta za snimanje Lalićevog filma “Ptice koje ne polete”, a koja se slobodno koristi.

Autor LZS, Izvor i foto NP Tara

 

Leave a Comment