Saveti poznatog hvatača zmija kako se ponašati pri susreti sa njom. Prikazao je kako sa golim rukama hvata dva poskoka istovremeno /VIDEO I FOTO/

Sve je češći susret čoveka i zmije. U Srbiji imaju dve vrste otrovnica: poskok i šarka. Susret sa njima nije nimalo prijatan, a Užičanin Arsenije Hadži Basur je dao nekoliko saveta za naš sajt kako i šta treba uraditi pri takvom susretu. On je neustrašivi hvatač zmija u Zlatiborskom okrugu i kao demonstraciju toga napravio je video zapis, na kome je prikazao svoju tehniku hvatanja zmija, ali ovog puta golim rukama i to čak dva poskoka, uz napomenu da je ovo vrlo, vrlo opasno i da niko to ne pokušava.

Arsenije je iz svog taksi vozila izvadio kantu u kojoj se nalaze dva poskoka. Dok ih oprezno istresa na beton, on objašnjava da njega stanovnici Zlatiborskog okruga pozivaju kada se pojavi zmija u kući, autumobilu, stanu, dvorištu, firmi…

– Do sada sam nekoliko puta pokazivao kako hvatam zmiju, a vrhunac je hvatanje poskoka. Poskok je najopasnija zmija Evrope. Ja sam jedan od retkih u Evropi koji poskoka i druge otrovnice hvata golim rukama, bez rukavica i štipaljki. Sada pokazujem kako hvatam dva poskoka u isto vreme. To do sada, koliko je meni poznato, niko nije uradio. To je zaista opasno i savetujem da se ne pokušava – priča Hadži Basur.

Poskoci istrešeni iz kante su isprepletani, a on sa dva štapića stoji iznad njih. Prekrsti se dva puta i polako ih razdvaja štapićima.

– Ova dva poskoka su izuzetno različiti, prvo bojem, a zatim i veličinom i temperamentom. Ima još jedna vrsta poskoka, crvenkasti. Ovde su sivo-crni i svetlo braon sa tamno braon šarama. Ovaj braon je poprilično veliki i može se reći da je kapitalac. Sada ćete videti kako postupaju pri hvatanju. I zmija nije rada susretu sa čovekom, kao i čovek sa zmijom – govori Basur dok štapićem gurka manjeg, sivog poskoka.

Zmija se savija u krug, dok telom prekriva glavu.

– To je njen način odbrane – dalje objašnjava Arsenije, a zatim je štapićem pritisnuo zmijinu glavu i uhvatio levom golom rukom iz glave.

– Ima mobilne zube i ono što je originalno za poskoka je taj rogić. Znači, kada vidite zmiju da ima rogić na vrhu glave, obiđete je u što širem luku – upozorava Arsenije.

Zatm je drugog poskoka, onog krupnijeg, pritisnuo štapićem glavu i dok je nogom polako pridržavao taj štap, desnom rukom, bez rukavice, uhvatio je iza glave. U golim rukama je držao po poskoka.

– Ovo je jako, jako, jako opasno, sa mnogo rizika i ponovo kažem, nemojte ovo pokušavati – još jednom je upozorio Arsenije.

Braon poskoka je uhvatio u krugu jedne firme u Gorjanima, a drugog u krugu preduzeća Prvi partizan.

– Ove godine u našem kraju zmije su se kasnije pojavile, odmah posle 14. maja,  Jeremijevdana (dana kada ne valja ništa raditi zbog zmija). E, od tada su počele intezivno da se javljaju. Upozorio bih građane da poskoka dosta ima u delu od „Partizana“ ka brdu Orlovac, čak izlaze na ulicu. Ima ih i na stazi pored preduzeća, pa zato veliki oprez, naročito deci koja tuda prolaze. Prošle godine sam na tom potezu uhvatio 4 poskoka – kaže Hadži Basur.

On još kaže da ih ima i na gradskoj plaži i duž šetališta kanjona reke Đetinje.

– Zato sam predložio načelniku inspekcijskih službi u Užicu, što je rado i prihvatio, da se na određenim mestima postave table na kojima piše o različitim vrstama zmija, kako se ponašati kada se vidi zmija i šta uraditi ako nekog slučajno ujede zmija. Ipak, ne treba sada zazirati od šetnji u ovim prelepim delovima Užica, već samo u susretu sa zmijom obići je u što širem luku i, naravno, imati na umu onu staru narodnu izreka – ne čarkaj zmiju! U krugu fabrika i dvorištima ako sretnete zmiju najbolje je zapaliti neku krpu, jer zmije ne vole dim, a može se posuti i naftalin ili prah sumpora. Nije sto posto efikasno, ali zmije ne vole te mirise – posavetovao je Arsenije.

On pored zmija uklanja i gnezda stršljena, ali, kako kaže, to je neka druga priča i drugi put o tome.

Autor: LZS

 

Leave a Comment