MEĐUNARODNI DAN BIODIVERZITETA

Biodiverzitet ili biološka raznolikost podrazumeva sveukupnu raznovrsnost svih živih bića na Zemlji. Ovaj pojam obuhvata raznolikost gena – genetički biodiverzitet, ali i raznolikost vrsta – specijski deverzitet i ekosistema – ekosistemski diverzitet.

Međunarodni dan biodiverziteta se tradicionalno obeležava svake godine pod različitim sloganom. Svaki slogan u centar pažnje za tu godinu stavlja određenu temu kojoj će biti posvećen. Sekretarijat Кonvencije o biološkoj raznovrsnosti objavio je slogan Dana biodiverziteta za 2022: Izgradnja zajedničke budućnosti za život.

Međunarodni dan biodiverziteta ove godine podseća ljude da je biodiverzitet osnova našeg opstanka na Zemlji i da oslonac za bolju budućnost treba da tražimo upravo u njegovom očuvanju i oporavku prirode. Čini se da čovek svojim delima i dugotrajnim nemarom za prirodu pokušava da se od nje odvoji i zanemari njen značaj, zaboravljajući da bez prirode ne bi ni mogao da opstane.

U želji da pokaže da čovek i priroda nisu suprostavljeni, već da čine zajedništvo, Nacionalni park Tara će u saradnji sa organizacijom ,,Ekocentrala“ i ,,Bašta festom“ organizovati čišćenje divljih deponija na Tari. Кako bismo pokazali da čuvamo i brinemo o našem biodiveritetu, akcije će biti organizovane na dve divlje deponije koje ugrožavaju biljni i životinjski svet. Biće očišćena deponija blizu staništa naše zaštićene vrste – Pančićeve omorike, kao i deponija blizu planinskih izvora pijaće vode.

Izvor: NP Tara

Leave a Comment