Šansa za domaći turizam

Uvođenje vanrednog stanja i koronavirus su pozatvrali hotele, smanjili broj inostranih turista, ali zato seoski i planinski turizam su donekle uspeli da održe neki nivo posećenosti. Mnogi građani su tokom epidemije iz grada pobegli u sela, gde skoro da nije bilo ograničenja kretanja ni starijim, ni mlađim osobama. Takođe, i preporuka Vlade Srbije da se tokom narednih meseci ne putuje u inostranstvo, trebalo bi da donese boljitak za sve one koji izdaju smeštaj, pa i hotele, koji će ovih dana ponovo početi sa radom.

U razgovoru sa nekoliko njih koji se bave izdavanjem smeštaja i seoskim turizmom, kažu da očekuju bolju sezonu, a i tokom vanrednog stanja pojedini dodaju da su imali koju kućicu više ili sobu, da bi sve bilo popunjeno.

– Imamo tri kućice za izdavanje pored Drine. Da smo imali još pet, sigurno bi bilo popunjeno – kaže vlasnica objekata pored Drine.

Milica Tadić koja vodi etno kompleks „Lazarevi konaci“ u selu Kačer kod Užica očekuje povećan broj gostiju.

Lazarevi konaci - jedna od kućica
Lazarevi konaci – jedna od kućica

– Već od druge polovine maja očekujem povećan broj gostiju. Trebalo bi ova sezona da bude mnogo uspešnija za razliku od prethodne sezone, zbog ove epidemije. Očekujem da će se ovih dana javiti  novi gosti. Mnogi žele da sklone na mirno mesto i odmore se od sve što su proeživeli ova dva meseca. Javljaju nam se gosti koji su pre mnogo vremena boravili kod nas i da će doći što pre – kaže Milica i dodaje da je za „Lazareve konake“, koje već deset godina prima turiste, u prethodna dva meseca bilo dosta interesovanja ljudi koji su želeli da dođu, ali zbog sigurnosti, nisu primali goste.

Milica i Milutin Tadić
Milica i Milutin Tadić

Sada su vrata širom otvarena svima i Milica i njen suprug su spremni da ugoste i stare i nove goste.

Selo Kačer je ponovo zasijalo. Milica priča kako godinama u neka domaćinstva niko nije dolatio, a sada se u njima pale svetla.

Lazarevi konaci - odmor u prirodi
Lazarevi konaci – odmor u prirodi

– Ovde nismo bili uskraćeni ni u kom pogledu. Tu izolaciju na koju su bili pronuđeni stanovnici gradskih područja, posebno stariji, što je bilo tužno i žalosno, mi u selu nismo osetili – dodala je Milica.

Milesa i Milutin Jovanović iz Mionice kod Kosjerića, koji se seoskim turizmom bave 35 godina, kažu da kada su neke krize, eto gostiju u selo, pa tako očekuju da će ove godine biti više gostiju. Četiri decenije se bave seoskim turizmom, nemaju neke velike kapacitete, imaju tri sobe sa ukupno šest kreveta, ali su uvek puni, i zimi i leti.

Domaćinstvo Milese i Milutina Jovanovića
Domaćinstvo Milese i Milutina Jovanovića

– Devedestih godina, kada su bile sankcije i ratovi, svi su bežali uselo. Tako će biti i ove godine. Dok je trajalo vanredno stanje, imali smo  dosta poziva, zvali su naši dugogodišnji gosti, ali nismo smeli da se usudimo da primamo goste, čuvali smo i njih i nas. A sada ćemo polako da počnemo, ali da bude sigurno i dobro za sve – kaže Milesa Jovanović i dodaje da misli da se kod njih gosti vraćaju zbog hrane.

Milutin i Milesa Jovanović
Milutin i Milesa Jovanović

Ovakvih domaćinstava i smeštaja ima puno u Zapadnoj Srbiji. To je prilika za sve oni koji planiraju letovanja van zemlja da dođu u ovaj deo Srbije i upoznaju sve prirodne, kulturne i kulinarske lepote ovog kraja, a posebno će biti zadovoljni sa ljubaznošću domaćina.

Autor: LZS

Leave a Comment