Samit spoja tradicije i savremenog

U Užicu od 19. do 25. oktobra se održava 5. Etno samit “Tradicija NOVA”, koji okuplja teoretičare i praktičare tradicije, istorije i kulturnog nasleđa, a sve posmatrano iz savremenog ugla.

Organizator ove nacionalne naučne konferencije je Ansambl narodnih igara i pesama Srbije “Kolo” i Institut za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba. Ovo je treći put da se “Tradicija Nova” organizuje u Užicu.

– U toku sedam dana kroz okvire radionica, konferencija i i festivalskih izvođenja promišljaju se budućnost tradicionalne pesme i igre. Okupićemo brojne stručnjake u oblasti izvođačkih umetnosti koji će tokom pet dana promišljati i analizirate puteve razvoja tradicije i njenog baštinjenja. Među predavačima će se naći, pored stručnjaka iz regiona, Liz Melish, sekretarica Međunarodnog saveta za tradicionalnu muziku i Mehmet Öcal Özbilgin, profesor sa univerziteta Ege u Turskoj – najavio je Vladimir Dekić, direktor Ansambla “Kolo”.

Veći deo samita će se odvijati u Narodnom pozorištu u Užicu, a jedan deo će biti u svečanoj sali Grada Užica, Gradskom kulturnom centru, Kulturnom centru Zlatibor i Stopića pećini. Ulazi za sve događaje su besplatni.

Dragoljub Stojadinović, zamenik gradonačelnice Užica, poželeo je dobrodošlicu gostima, i rekao da je Užice poznato i po drugim manifestacijama koje čuvaju tradicuju kao što su “Zlakusa – grnčarija”, “Licidersko srce – dečiji festival folkora”, pevanja iz vika i dr.

Publika će imati prilike da se upozna sa repertoarom ansambla LIBERCUATRO zasnovanim na tradicionalnim, tango nuevo i savremenim tango komadima, kao i sa umećem višestruko nagrađivanog MAESTRA PETRA MARIĆA koji će izvesti svetski popularna dela u aranžmanu za elektronsku harmoniku. U okviru ovogodišnjeg Etno samita, vokalno-instrumentalni koncert Ansambla KOLO obeležiće bogat program. Publika će takođe imati priliku da pogleda predstavu BOLI KOLO, autora Dimitrija Kokanova, koja svojom dubokom porukom potresa društvene konstrukte i direktno preispituje poimanje ljubavi u patrijarhalno ustrojenom sistemu. Plesna predstava SLOVO LJUBAVI, nastala u saradnji ansambla UNA SAGA SERBICA i Teatra VUK, biće izvedena u Kulturnom centru Zlatibor. Prethodnih godina Ansambl KOLO je uspostavio saradnju sa Slovačkim nacionalnim tradicionalnim Ansamblom SLUK te će publika u Narodnom pozorištu Užice imati priliku da premijerno doživi iskustvo saradnje ova dva ansambla koji će izvesti zajednički koncert na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Užicu. Ovogodišnja radionica, inspirisana pesmom „Smrt Omera i Merime“, korak je dalje u onome što već godinama zajedno radimo u Ansamblu KOLO, a posebno u okviru Etno-samita TradicijaNova. Kao što i samo ime samita kaže, kroz kreativnu radionicu trudimo se da udahnemo novi dah tradiciji, neopterećeni njenim kanonima i pravilima. Predstava nastala tokom radionice ove godine će prvi put izaći iz uobičajene „scene kutije“ i smelo osvojiti celokupnu scenu Narodnog pozorišta Užice. Radionicu vodi rediteljka Tara Manić u saradnji sa glumicom Vanjom Ejdus i koreografom Milanom Bačkulja.

Autor: LZS

Leave a Comment