Roška banja dobra za živce, reumu…

Na 12 km od Požege, nedaleko od magistralnog puta Požega-Užice, nalazi se selo Roge. Reka Rzav koja protiče kroz selo ubraja se u najčistije u Evropi i jedno je od većih staništa potočne pastrmke. Roge imaju i svoju, u narodu odomaćen naziv, Rošku banju, poznatu po pozitivnom delovanju na bolesti zglobova, živaca, očiju i hroničnog reumatizma. U samoj banji postoje bazeni sa lekovitom vodom koja pomaže u lečenju mnogih oboljenja. Ovde posetioce očekuje predivna priroda, puno šuma, proplanaka, bistrih izvora, čist vazduh… Šetnje koje su neizostavna aktivnost, odvešće posetioce na mnogobrojne visove i vidikovce, sa kojih puca pogled na požešku kotlinu i okolna sela. U letnjem period je izuzetna za osveženje u bistroj reci Rzav, čije obale budu prepune raspoloženih posetilaca koji uživaju pored reke.

Institut za rehabilitaciju iz Beograda, Službe za balneoklimatologiju i stručnjaci za balneologiju uradili su ispitivanja i analizu mineralne vode Roške banje. Pokazalo se da zbog svojih specifičnih fizičko-hemijskih karakteristika i prisustva rastvorenog lekovitog gasa vodonik-sulfida ispitivana voda može da se koristi kao pomoćno lekovito sredstvo. Navedeno je da pomaže kod zapaljenskog, degenerativnog i ekstraartikulranog reumatizma, kao i kod posledica trauma i stanja posle preloma kostiju i hirurških intervencija na koštano zglobnom sistemu.

Kompletni rezultati ispitivanja mineralne vode potvrđuju da pripada kategoriji kalcijum, magnezijum hidrokarbonatnih, oligomineralnih, slabo sulfidnih hipotermi. I da pripada oligomioneralnim vodama što je prednost jer se može piti u velikim količinama bez ikakvih posledica.

Prema podacima koji su dobijeni od meštana pre Drugog svetskog rata ovde je bila banja, a od pedesetih godina prošlog veka u okviru požeškog rekreativnog centra. Na mestu uništene banje izgrađena je nova banja Roge.

Trenutno je iznad izvora podignuta matalna konstrukcija koja predstavlja improvizovanu banju. Unutar ovog metalnog objekta nalazi se izvor Roge koji je kaptiran iz koga se voda preliva u dva omalena bazena. Tu se nalazi i slavina sa koje se toči voda za piće i kuvanje. Prolaznici i posetioci je koriste kako bi se uverili u njenu lekovitost. A voda iz bazena se stalno menja pomoću cevi koja vodu izbacuje u spoljnu sredinu.

Međutim, Banji Roge se ne posvećuje pažnja. Opština Požega za sada ne može da izdvoji dovoljno sredstava da bi se dovela u red. To pitanje je u avgustu prošle godine pokrenula Inicijativa za Požegu, ali odgovora nije bilo. Ipak, bez obzira na to, uživanje u prelepoj prirodi ovog predela i Rzava treba doživeti.

Autor LZS, izvor TO Požega i Užice Media

 

 

 

 

Leave a Comment