Prodate već sve karte za JPF iako nije bilo najave selekcije

Savet Jugoslovenskog pozorišnog festivala „Bez prevoda“ danas je saopštio takmičarske predstave za 26. JPF. Ovaj festival će se održati od 1. do 7. novembra ove godine u Narodnom pozorištu u Užicu. Slogan ovogodišnjeg festivala je „Pričaj mi o nežnosti“.

Festivalskoj publici će biti predstavljeno 7 predstava i to: „Sedam strahova“, Bosansko narodno pozorište Zenica, prema tekstu Selvedina Avdića i u režiji Selme Spahić; „Pučina“, Jugoslovensko dramsko pozorište, prema komadu Branislava Nušića i u režiji Egona Savina; „Znaš ti tko sam ja“, Hrvatsko narodno kazalište Zagreb, autorski projekt reditelja Ivana Penovića; „Đokonda“, Crnogorsko narodno pozorište, prema komadu Viktora Lodata i u režiji Dušanke Belade; „64“, Atelje 212, prema komadu Tene Štivičić i u režiji Alise Stojanović; „Strah – jedna topla ljudska priča“, Narodno pozorište Pirot, autorski projekat reditelja Igora Vuka Torbice i „Zelena čoja Montenegra“, kooprodukcija Beogradskog dramskog pozorišta, Gradskog pozorišta Podgorica i Festivala Budva Grad Teatar, prema romanu Mome Kapora u saradnji sa Zukom Džumhurom, režija Nikita Milivojević.

Koselektor festivala Bojan Munjin rekao je da je izbor predstava bio smanjen zbog epidemije korona virusom, ali su ipak u obzir uzeli oko 80 predstava, od kojih su odabrali sedam.

– Treba da pričamo o nežnosti uvek i svuda. I među svojima, i u društvu, i na robiji. Živimo u tupim i grubim vremenima, u obezljuđenom dobu i danas, nakon svega, za nežnost je krajnje vreme. Jugoslavenski pozorišni festival „Bez prevoda“ u Užicu, uvek je želeo da, preko dobrog teatra i sjajnih glumaca, podeli sa publikom probleme sveta u kojem živimo, ali je takođe nastojao i da ljudima pruži nadu. Zato slogan našeg festivala ove godine glasi „Pričaj mi o nežnosti“, nasuprot vremenu nesigurnosti, strepnje i izolacije – rekao je selektor festivala Bojan Munjin.

On je još rekao da su u predstavama koje su odabrali za ovo jesenje pozorišno okupljanje u Užicu „tražili bar jedno zrnce nežnosti, odsjaj tog blagog osećaja koji ljude vraća bliskosti i udaljuje ih od oštrih razvalina stvarnosti“.

– Naravno, predstave koje smo pozvali na ovaj festival različitog su tematskog i estetskog prosedea, ali u njima ima dovoljno razloga da verujemo kako svetlo topline i empatičnosti može biti jače od tamne senke vremena u kojem živimo – dodao je Munjin.

Koselektor i direktor Narodnog pozorišta Užice Zoran Stamatović rekao je da će broj publike biti ograničen, pa tako od 585 mesta biće 197 mesta za publiku.

– Ponosan sam što na prošlom festivalu nije bilo zaraze ni u publici, ni u ansamblima i to će nam pored umetničkog dela, biti prioritet na ovom festivalu. Ne objavljujući selekciju mi smo juče pustili u prodaju po posebno povlašćenim cenama komplete karata i sve karte su prodate. I ovaj festival će ostati jedini festival koji je sve svoje karte prodao pre nego što je objavio selekciju. To govori o podršci građana – rekao je Stamatović.

On je još dodao da će se pokušati sa eventualnim prenosima za publiku koja je napolju, ako dobiju dozvolu.

Gradonačelnica Užica i predsednica Saveta festivala dr Jelena Raković Radivojević rekla je da Grad Užice zajedno sa pozorištem čini sve da ova prestižna kulturna manifestacija sačuva renome koji je stekla prethodnih godina. Iz budžeta grada za ovaj festival je izdvojeno 2,5 miliona dinara i Ministarstvo kulture je izdvojilo 3,5 miliona dinara.

Iako je smanjen budžet i cene karata, direktor užičkog pozorišta je siguran da i ovog puta, kao i prethodnih, neće biti u minusu.

Autor: LZS

Leave a Comment