Po drugi put “Fićom kroz selo”

„Fićom kroz selo“, manifestacija koju je osmislila neformalna grupa mladih pod nazivom „Mladi za selo“ sa ciljem da se promoviše selo Zlakusa i druga sela u užičkom i zlatiborskom kraju.

Radi se o selima koja su se opredelila za bavljenje ruralnim turizmom, koja treba da doprinesu daljem razvoju ovdašnjih sela i Grada Užica iz oblasti seoskog, sportskog i aktivnog turizma.

Projekat je delimično podržan od strane Grada Užica kroz programe namenjene mladima, navode organizatori.

Za razliku od prošle godine kada je na skupu u Zlakusi i u Užicu bilo tridesetak fića, ove godine ih je bilo više. A pored domaćina iz Užica, zatim iz okoline, Prijepolja, Požege pristigli su iz Kragujevca, Zaječara, Beograda, Sombora, Kotora, gradova iz BIH… Automobili su bili parkirani na Trgu partizana od podne do 13:00 časova, a zaljubljenici u ovaj stari auto mogli su da pogledaju sve koji su na „Fićijadu“ stigli u užički kraj.

Nakon toga su su u koloni nastavili obilazak našeg kraja, a naredna stanica je bila Zlatibor.

Fićom kroz selo, najava manifestacije

Okupljanje učesnika manifestacije predviđeno je danas, nedelja, 3. oktobar, od 8:30 do 10 časova, u Etno parku „Terzića avlija“ u Zlakusi. Polazak učesnika manifestacije iz Zlakuse planiran je u 10:30 časova, kroz susedna sela Potpeće, Krvavce, Potočanje, Sevojno do Užica.

U Užicu je planirano jednočasovno zadržavanje od 12 do 13 časova. Tom prilikom učesnici manifestacije omogućiće, parkiranjem svojih vozila na Gradskom trgu u Užicu, građanima Užica da posete izložbu popularnih nacionalnih automobila marke „ZASTAVA 750“. Za to vreme, vlasnici automobila će imati priliku da se upoznaju sa najvažnijim znamenitostima Grada Užica ili na drugi način iskoriste slobodno vreme.

Fićom kroz selo„, vozilo koje je nezvanično proglašeno za „nacionalnu klasu“

Zastava 750 poznatija kao Fića, Fićo ili Fićko je mali putnički automobil koji se proizvodio u Zavodu „Crvena Zastava“ u Kragujevcu po licenci italijanskog „Fijata“.

Prvi „Fića“ u „Zastavi“ proizveden je 18. oktobra 1955, a poslednji primerak je proizveden novembra 1985. U periodu od 30 godina proizvedeno je 923.487 primeraka vozila koje je nezvanično proglašeno za „nacionalnu klasu“.

Poslednji proizvedeni automobil bio je model „Z-750 LE“ koji se čuva u Muzeju „Zastava“. Ukupno je u svetu proizvedeno 4.921.626 vozila, od toga u fabrici u Fijatu 2.695.197, u Zastavi 923.487 primeraka.

Organizatori fićijade su Etno udruženje „Zavičaj“ – Zlakusa, Etno park „Terzića avlija“ i fićisti užičkog kraja, kao domaćini ove manifestacije.

Izvor: Užice media, foto: Nada Tošić,

Leave a Comment