Potpisan ugovor za izgradnju obilaznice kod Užica

U Užicu su ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, v.d. direktora „Putevi Srbije“ Zoran Drobnjak i Jang Bo, legalni zastupnik kompanije „Power Constuction Corporation of China Limited“ potpisali ugovor na izrgadnji obilaznici kod Užica. Potpisavanju su prisustvovali Liu Kai, savetnik u ambasadi NR Kine, Liu Šaokuan, potpredsednik kineske kompanije „Power Chine“ i predsednik ove kompanije za Evroaviziju i gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević sa saradnicima.

Ministar Momirović je istakao značaj ove saobraćajnice i rekao da je ona počela da se gradi još 1993. godine kada je izvršena eksproprijacija zemljišta.

– Obilaznica kod Užica, tunel ispod Kadinjače i obilaznice kod Gonjeg Milanovca i Požege daće potpuno će promentii saobaraćjnu slike u ovom delu zemlje. Obilaznica kod Užica je duga skoro 5 km, imaće 4 mosta od kojih je najduži most preko reke Đetinje u dužini od 250 m. Pored 1.200 km autoputeva koje gradimo, moramo da izgradimo kapitalne infrastrukturne projekte koji su neophodne za lokalne samuprave, a ovo je baš jedan takav – rekao je Momirović.

On je rekao da je projekat obilaznice u završnoj fazi i da očekuje da će za oko tri meseca početi pripremni radovi, a da će biti završena za oko dve godine. Takođe je dodao da će radovi na tunelu ispod Kadinjače početi na jesen.

Liu Šaokuan je rekao da će kineska kompanija dati sve od sebe da se obilaznica kod Užica završi što pre moguće i kvalitetno.

Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević se zahvalila ministru Momiroviću i Vladi RS, a posebno predsedniku Aleksandru Vučiću, što će na ovaj način omogućiti da genaracije Užičana žive u mnogoj zdravijoj sredini.

– Realizacijom ovog projekta rešiće se veliki problem aerozagađenja u gradu, ubrzaće se saobraćaj, a i bezbednost učesnika u saobarćaja će biti podignut na viši nivo – rekla je gradonačelnica.

Ona je dodala da ovaj projekat košta 29,8 miliona evra.

Autor: LZS

Leave a Comment