Počeo festival LICIDERSKO SRCE – Radost, lepota, pesma i igra ispunilo Užice /FOTO + VIDEO/

Međunarodni dečiji festival folklora Licidersko srce počeo je sinoć defileom glavnom ulicom učesnika i nastupom na Trgu partizana u Užicu. Na ovom festival učestvuje preko 700 dece iz devet zemalja i 23 ansambla. Oni će od 15. do 19. avgusta kulturno nasleđe u vidu folklora i nošnji predstaviti na koncertima u Užicu, Andrićgradu u Višegradu i na Zlatiboru.

Kolona od najmlađih učesnika, majki sa bebama u kolicima, zastava zemalja učesnica, trubača, a zatim i dece u nošnjama svojih zemalja Ukrajine, Moldavije, Gruzije, Egipta, Mađarske, Bugarske, Severne Makedonije, Republike Srpske  i Srbije sa zvucima orkestara kojih ih prate, opravdalo je i drugo ime festivala koje su mu Užičani dali, a to je festival radosti i lepote.

Ivana Cvetković iz organizacionog odbora festivala podsetila je da je Licidersko srce manifestacija koja traje već 13 godina u kontinuitetu i predstvlja jednu od najvećih folklornih manifestacija, dečijih, međunarodnih i prekograničnih u ovom delu Evrope.

– Za proteklih 13 godina na festivalu je učestvovalo preko 10 hiljada dece od 10 do 16 godina iz 40 zemalja sveta. Prethodne godine smo zbog epidemije festival održali onlajn – rekla je Ivana Cvetković i dodala da je i ove godine predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić pokrovitelj festival, a da je to pokazatelj da ovaj festival ima svoj kvalitet i da država veruje u organizatore festivala.

Ona se posebno zahvalila suorganizatoru festivala gradu Užicu, Turističkoj organizaciji Zlatibor, predstavništu Republike Srpske u Srbiji, Ministarstvu spoljnih poslova, Upravi za saradnju sa dijasporom i Srbima u region.

Gradonačelnica Užica dr Jelene Raković Radivojević kaže da je festival svojevrsna promocija folklorne baštine naroda sa različitih podneblja, prilika za razmenu iskustava i stvaranje novih prijateljstava.

– Zbližavanje mladih koji poštuju svoju, ali i tuđu tradiciju je najveća vrednost ovog festivala. Užičani u danima festivala čine sve da budu dobri domaćini, pokažu najlepša lica tradicionalne gostoljubivosti i goste upoznaju sa kulturno istorijskim nasleđem, kao i sa turističkim potencijalima ovog kraja. Grad Užice, ali i čitava Srbija imaju pravo da budu ponosni na ovu manifestaciju. Naša zajednička obaveza je da učinimo sve da ona traje i uvek bude u funkciji širenja ljubavi koju simboliše najpoznatiji kolač u obliku srca po kome festival nosi ime – licidersko srce – rekla je gradonačelnica na otvaranju Liciderskog srca.

Borislav Maksimović iz predstavništva Republike Srpske u Srbiji rekao je da mu je čast što predstavništvo Republike Srpske ovaj festival podržava već deceniju.

– To je dobar primer stalnog funkcionisanja veza sa obe strane Drine. Ovih dana slavimo spoj tradicije, mladosti i igre, Tradiocinalne igre iz Republike Srpske predstaviće deca iz Pijedora, Bratunca i Višegrada, koja će zajedno sa decom iz Srbije najbolje predstaviti svete srpsku kulturu i tradiciju – rekao je Maksimović.

Ambasador Ukrajine u Srbiji Aleksandrovič Oleksandar došao je sa suprugom i kaže da je sa zadovoljstvom prihvatio poziv gradonačelnice Užica da dođe na ovaj festival pun tople energije.

– Svi Srbi naročito Užičani imaju veliko srce za sve goste i ja to dobro znam jer živim ovde 6 godina. Ovo je praznik dece. Videli smo decu u kolicima, a to znači da vaš grad ima budućnost i podršku mnogih zemalja sveta. Igra je komunikacija među ljudima – rekao je ukrajinski ambasador i podsetio da Ukrajinci i Srbi imaju 68 posto zajedničkih korena.

Dečak iz Ukrajine kaže da je oduševljen organizacijom.

– Ovde je prelepo. Puno pesme, igre i dece. Sve je lepo, a naročito ovo naše druženje sa decom iz drugih zemalja – kaže mladi Ukrajinac.

I devojčica iz Egipta sličnog je mišljenja.

– Sviđa mi se ova zemlja, ovaj grad. Druženje je najlepše – rekla je ona.

Svi učesnici festivala morali su da imaju negativan PCR test i u toku festivala će biti još jednom testirani zbog potrebe da pređu granicu sa Republikom Srpskom zbog koncerata u Višegradu.

Manifestacija ima i prateći sadržaj, kao što su ekološke radionice, od ove godine  i nova akciju “Licidersko srce prirodi” kojom je planirana sadnja drvoreda prijateljstva u saradnji sa JP “Srbija šume”, izložba narodne nošnje u Jokanovića kući u Užicu, grnčarske radionice u Zlakusi i izleti u užičkom kraju. Ima i svoj humani karakter, pa će ove godine donacije od prodatih liciderskih srca i suvenira biti upućene odeljenju neonatologije Opšte bolnice Užice.

Manifestacija se realizuje u organizaciji Udruženja građana „ERA“ iz Užica.

Autor: LZS

Leave a Comment