Otkriven spomenik majstoru trube Milovanu Miću Petroviću

Jednom od najvećih srpskih trubača, majstoru trube, Milovanu Miću Petroviću (1961-2000) u prisustvu porodice, rukovodstva grada Užica i građana, otkriven je spomenik na Rakijskoj pijaci. Spomenik su otkrili Mićovi sinovi Dejan i Darko Petrović zajedno sa gradonačelnicom dr Jelenom Raković Radivojević uz “Oj, Užice mali Carigrade” i kolo “Dubočanka” u izvođenju Mićovog orkestra iz Dubokog.

Dejan Petrović, koji je krenuo očevim putem i danas postao takođe jedan od najvećih majstora trube, zahvalio se inicijatorima podizanja spomenika i prijateljima koji su pomogli izgradnju.

– Sa punim srcem mogu da kažem da sam ponosan što sam sin Milovana Petrovića i što sam iz sela Duboko. Trudiću se da i dalje budem dosledan promoter svog grada, svog kraja i naslednik svog oca. Kažu, a ja sam siguran, da čovek živi dok živi sećanje na njega i da nije bogat onaj koji ima puno novca, već onaj koji ima prijatelje. Želim da se zahvalim i dvojici velikana trube, od kojih je moj otac učio. Oni su tu sa nama Boško Ostojić i Milovan Babić – rekao je Dejan Petrović.

Gradonačelnica Užica je rekla da je Milovan Mićo Petrović imao misiju da svoj talenat stavi u funkciju očivanja tradicije i prenese zvukom trube širom zemlje i sveta.

– On je tom zvuku dao vlastiti pečat satkan od najdubljih emocija prema svom narodu i njegovom kulturnom nasleđu. Za njega ta misija nije bila teret već izvor neizmerne sreće i radosti koji je delio sa drugima – rekla je gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević.

Bronzana skulptura je rad akademskog vajara Zorana Ivanovića. Visoka je 1,75 metra i sa mermernim stepeništem i postamentom dostiže visinu 4,5 metra. Na postamentu je uz ime i prezime, godinu rođenja i smrti uklesano i “majstor trube”. Milovan Mićo Petrović bio je jedan od najboljih srpskih trubača i prva truba Sabora u Guči 1984., 1988., 1993, i 1997. godine, prvi orkestar Sabora 1989. godine i 1999. godine i nosilac najvišeg priznanja Majstorskog pisma.

Inicijativu o podizanaju spomenika u januaru prošle godine pokrenuli su Udruženje Užičana u Beogradu, Udruženje srpskih domaćina, Etno-udruženje Zavičaj, Udruženje Zlakusa, uz podršku Doma kulture Guča i trubači Milovan Babić i Boško Ostojić.

Na Pedagoškom fakultetu u Užicu prikazan je film “Truba kao sudbina” autora Pjera Nikolića koji živi u Parizu i koji govori o životu i delu čuvenog trubača koji je pronosio ime svoga sela i grada širom sveta.

Autor: LZS

Leave a Comment