Održani Petrovdanski dani u Sirogojnu

Zlatiborsko selo Sirogojno 12. jula, praznik Svetih apostola Petra i Pavla, praznuje kao seosku slavu vekovima unazad. Posle jedne godine pauze usled loše epidemiološke situacije  prošle godine, ovaj praznik sela ponovo je obeležen kako dolikuje, manifestacijom Petrovdanski dani koja je tradicionalno okupila veliki broj gostiju i stanovnika Zlatibora.

Program je počeo liturgijom u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla, a za sve posetioce  Muzeja Staro selo Sirogojno gde je uz obilazak stalne postavke upriličena i demonstracija starih zanata, ulaz je bio besplatan. Kulturno umetnički program  ispred crkve počeo je u 19 časova a manifestaciju je otvorio  otac Marko Denić starešina Crkve.

Mnogobrojne posetioce zabavili su Vujica Dragović pesmom “Rasti, rasti, moj zeleni bore” , KUD “Prvi partizan” iz Sirogojna, Društvo za očuvanje pesme iz vika Priboj Rutoši, deca iz recitatorske i pevačke sekcije iz OŠ “Savo Jovanović” iz Sirogojna, Izvorna ženska pevačka grupa “Bele Rade” iz Ivanjice a prisutni su mogli uživati i u zvuku gusala, guslara Lazara Terzića iz Sjenice.

Program je zatvorio trubački orkestar Marka Trnavca. Manifestaciju je organizovala Opština Čajetina uz podršku Sportskog centra Čajetina, Turističke organizacije Zlatibor i muzeja Staro selo.

Leave a Comment