Od 1. aprila e-Turista

Sistem e-Turista se za sada testira u šest lokalnih samouprava u Srbiji, a prema izjavi državnog sekretara u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Miroslava Kneževića, koju je dao u “Politici”, sistem e-turista će od 1. aprila 2020. godine biti dostupan svim ugostiteljima i vlasnicima privatnih smeštaja. Taj sistem predstavlja objedinjenu bazu podataka vlasnicima smeštaja i ugostiteljskih objekata i što je najvažnije donosi evidenciju svih gostiju koji borave u Srbiji.

– Ovakva rešenja postoje u svim razvijenim zemljama i svaka od njih je sistem prilagođavala svojim potrebama. Budući da je zakonska obaveza vlasnika da se gosti evidentiraju, kao i da se strani gosti prijavljuju u MUP, sada će taj postupak biti samo olakšan i obavljaće se elektronski u čitavoj zemlji – kaže Knežević i dodaje da se kroz ovaj sistem umrežilo više institucija i da će svaka iz svoje oblasti da preuzima potrebne podatke.

Sistem e-Turista, kako je ranije najavljivano, olakšaće poslovanje svim ugostiteljima koji pružaju usluge smeštaja. Osim jednostavnijeg prijavljivanja domaćih i stranih turista, biće omogućeno i direktno obračunavanje boravišne takse, a ugostitelji će imati i mogućnost onlajn podnošenja zahteva za kategorizaciju, kao i mnoge druge olakšice.

Knežević kaže da u ovom trenutku fizička lica, vlasnici smeštaja, moraju da podnesu zahteve za kategorizaciju u lokalnim samoupravama i da spremni sačekaju uspostavljanje onlajn sistema, a da se oni koji nisu u obavezi da se kategorišu (hosteli, konačišta, prenoćišta) moraju evidentirati u jedinici lokalne samouprave.

– Od trenutka kada sistem počne da finkcioniše vlasnici privatnog smeštaja će preko sistema e-Turista moći da prijavljuju goste, ali samo pod uslovom da su već kategorisani i da imaju korisničko ime i lozinku. Svi oni koji rade već je trebalo da završe postupak kategorizacije – naglasio je Knežević.

On dodaje da će Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija u saradnji sa Kancelarijom za IT i E-upravom narednih meseci organizovati različite vrste obuka, kako bi se svi pripremili na vreme.

– Vlasnici smeštaja više ne moraju da plaćaju porez u zavisnosti od prometa već paušalno. Na primer, taj porez će ih po krevetu u turističkom mestu prve kategorije koštati oko 3.500 dinara godišnje. Porez i boravišnu taksu vlasnik može da izmiri sa dva ili tri izdavanja kreveta – objašnjava Knežević za “Politiku” i dodao je da će, kako vreme bude odmicalo, kontrole biti intenzivnije, a kazne su prilično visoke i iznose od 350.000 do pola miliona dinara.

Autor: LZS

Leave a Comment