Kinezi najbrojniji turisti u Užicu

UŽICE – Danijela Đorđević Arsić, direktorka turističke organizacije Užice, 2019. godinu ocenila je kao veoma uspešnu u pogledu turizma u Užicu.

– Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i grad Užica iz godine u godinu puno ulažu u sam grad Užice kada je turizam u pitanju. Zajednički cilj nam je razvoj i promocija turizma u samom gradu Užicu i na dobrom smo putu da taj zadatak uradimo kako treba. Najbitnije je da se iz godinu u godinu povećava broj turista koji posećuju Užice. Prema nekim preliminarnim rezultatima već imamo preko 10 posto povećanja broja domaćih turista, a preko 12 posto povećanja stranih turista. Od stranih turista i dalje prednjače kineski turisti, a za njima su turisti iz bivših republika SFRJ, pre svega iz BiH, a povećan je broj turista iz Slovenije. Ove  godine imamo i turiste iz Makedonije – rekla je direktorka.

Danijela Djordjević Arsić
                                                                                                                                                                                                    Danijela Djordjević Arsić

TO “Užice” pored primarne oblasti, razvoja turizma, funkcioniše u tri celine. To su Potpećka pećina, Info centar i Konačište “Grad”.

Potpecka pecina
Potpecka pećina

– Nakon rekonstrukcije i projekta koji smo realizovali ove godine, Potpećka pećina je otvorena 1. aprila u novom ruhu. Zabeležila je rast poseta oko 15 posto u odnosu na prethodne tri godine, kada je bilo 7.000 posetilaca. Potpećka pećina je zaštićeno prirodno dobro i kao turistička organizacija se trudimo da je zaštitimo i očuvamo, ali da je i u turističkom smislu podignemo na viši nivo. Naredne godine akcenat ćemo staviti na proširenje same pećine, odnosno na produženje staze u njoj. Imamo dosta zainteresovanih speleologa koji bi istraživali eko sistem u Potpećkoj pećini. Nadamo se da ćemo do 2021. godine sprovesti istraživanje i staviti bar još 50 metara staze za posetioce – rekla je Danijela Đorđević Arsić.

Suvenir Uzica
Suveniri Uzica

“Info centar”, odnosno, suvernica, je mesto gde turisti mogu da se informišu o Užicu i njegovoj okolini, poput Mokre Gore i seoskim domaćinstvima. Ove godine proširili su asortiman kada su suveniri u pitanju.

– Malo više smo stavili akcenat na Užičku republiku, a 29. novembra ovde godine u naš grad je stigao “Plavi voz”. Nameravamo da u saradnji sa Železnicom Srbije i nadležnim ministarstvom radimo na promociju te destinacije “Plavog voza” i Užičke republike, a u prilog tome idu naši projekti koji će biti usmereni ka tome – dodala je direktorka TO “Užice”.

Plavi voz
Plavi voz

Za Konačište “Grad” kaže da je u poslednje dve godine već steklo svoje goste i da beleži povećan broj poseta turista. Konačište ima 13 ležajeva sa 6 soba.

– Planiramo proširenje sa manjim apartmanom i jednom dvokrevetnom, a po potrebi trokrevetnom sobom. Planirano je da od maja iduće godine počnemo radove i da se završe do sledeće Nove godine.

Konaciste Grad
Konačiše Grad

U planovima TO “Užice” je prekogranična saradnja sa Istrom. Direktorka TO “Užice” podsetila je na promenu Zakona o turizmu koji je stupio na snagu 1. jula. Do tada je u Užicu bilo registrovano oko 70 jedinica smeštajnih kapaciteta, a prema njenim rečima, beleži se veći broj novih registrovanih. Pozvala je one koji nisu obnovili registraciju da to urade. Tačan broj registrovanih smeštajnih kapaciteta znaće se nakon što Poreska uprava dostavi svoje podetke.

– Nadamo se da će seoska domaćinstva raditi kao do sada i pospešiti svoje kapacitete. Ovo je prilika da izađu iz sive zone. Polovinom iduće godine na snagu će stupiti “elektronski turista”, a to znači da će svaki turista morati da bude prijavljen elektronski. To će brže i lakše omogućiti praćenje svakog turiste i njegovih potreba, kako bismo unapredili rad njihovih dobrih domaćina kroz razne promocije i projekte uz podršku minsitarstva – dodala je Danijela Đorđević Arsić.

Autor: LZS

foto: LZS i TO “Užice”

 

Leave a Comment