Novih 15 sportskih terena na Zlatiboru

Najposećenija srpska planina Zlatibor odavno je prepoznatljiva i po sportskom turizmu. Mnogobrojne domaće i inostrane ekipe i reprezentacije, neretko ovenčane šampionskim zvanjima, sticale su ovde na pripremama snagu za ta vrhunska dostignuća. Izuzetni klimatski uslovi, sjajni tereni i dvorane, udobni hoteli, sadržaji i pažnja na svakom koraku doprinose da bude sve više onih koji se kod nas pripremaju.

Uvek se pominje da ženska košarkaška reprezentacija Srbije sa priprema na Zlatiboru odlazi na velika takmičenja i tamo redovno osvaja medalje. Najbolji teniser sveta Novak Đoković takođe rado ovde boravi. Кad je košarkaški klub Panatinaikos iz Atine u dužem periodu bio na ”krovu Evrope” visinske pripreme redovno je obavljao na Zlatiboru. Naši fudbalski šampioni Crvena Zvezda i Partizan, te prvaci pojedinih država iz regiona snagu za visoke domete hvataju na ”zlatnoj planini”. Tako da Zlatibor, koji je odnedavno i mesto održavanja značajnih međunarodnih turnira (ABA 2 i ostali), uz sve druge odlike postaje i planina sporta.

Najnovijim projektom – predstojećom gradnjom novog modernog sportskog centra ”Zlatibor” sa 15 otvorenih terena – uslovi za visinske pripreme i takmičenja sportista biće još pogodniji. Već je obezbeđen izvor finansiranja i napravljeno idejno rešenje: centar će se graditi od hotela ”Tornik” na prostranstvima ka podnožju Tornika i doprineće snažnom razvoju zlatiborskog turizma.

Država ulaže 8 miliona evra, a opština zemlju, infrastrukturu i 5 miliona evra

Stalnim ulaganjima u sportsku infrastrukturu u dužem nizu godina opština Čajetina je omogućila da Zlatibor postane mesto gde su se za sportska takmičenja pripremale najveće ekipe Srbije i regiona. Uvek su imali dobre uslove za treninge i boravak, ali kako se Zlatibor razvija i postaje savremena turistička destinacija tako se i sadržaji za sportski turizam proširuju, modernizuju i prilagođavaju sve zahtevnijim potrebama sportskih klubova. Rukovodstvo opštine Čajetina unapred razmišlja, planira i veoma predano radi na novim projektima sportske infrastrukture. Jedan od najvećih takvih projekata za naredni period jeste gradnja velikog sportskog kompleksa za koji je već spreman projekat i idejno rešenje.

– Sportski centar Zlatibor gradićemo na parcelama od hotela ”Tornik” ka podnožju i za to postoji idejno rešenje. U toku je priprema projektne dokumentacije, vrlo brzo ćemo raspisati tendere za izvođenje radova, da bi naredne godine počela gradnja. Postigli smo dogovor sa Vladom Srbije da oni izdvoje osam miliona evra za ovaj poduhvat, a opština Čajetina će obezbediti zemljište i infrastrukturu, finansirati troškove komunalnog opremanja parcela na kojima će se graditi. Кako je idejnim rešenjem predviđeno, novi sportski kompleks prostiraće se na velikoj površini i planirano je da ima čak 15 otvorenih terena uz potrebne prateće sadržaje – rekao je predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović.

Domaći i inostrani klubovi dobiće time idealne uslove za visinske pripreme.

– To neće biti zahtevni i višespratni objekti, pa ćemo moći ceo kompleks brzo da stavimo u funkciju. Procena je da će, pored sredstava koje je izdvojila Vlada Srbije, za ovaj projekat biti potrebno još oko pet miliona evra. U novi moderan sportski kompleks prebacićemo neke sadržaje iz dvorane ”Švajcarija” gde je planirana izgradnja zatvorenog multifunkcionalnog terena za oko 3.000 gledalaca, koji će biti jedinstven u ovom delu Evrope. Taj prostor mogao bi da se koristi za koncerte i druge manifestacije, ali i za utakmice do ranga evropskog prvenstva – dodao je Stamatović.

Sa 15 fudbalskih terena lider u sportskom turizmu

O najznačajnijem predstojećem poduhvatu u sportskoj infrastrukturi Zlatibora predsednik Skupštine opštine Čajetina Arsen Đurić kaže da je izrada projekta u završnoj fazi.

– U završnoj fazi smo izrade projekta ogromnog sportskog kompleksa koji će imati 15 fudbalskih terena, jer je Zlatibor izuzetno pogodan za pripreme sportskih ekipa. U ovom momentu ovde boravi više od 20 sportskih ekipa, a preko 100 (fudbalskih, košarkaških, rukometnih i drugih) u toku čitave godine. I to ne samo iz Srbije nego i iz Evrope i sveta. Sasvim sigurno bi ih bilo još toliko da imamo dovoljno stadiona. Mi trenutno imamo osam fudbalskih terena, ali to je nedovoljno za interesovanje koje postoji. Tako da je u našem planu da se u naredne dve-tri godine izgradi ovaj sportski kompleks i na taj način Zlatibor postane lider u sportskom turizmu, vodeće mesto za pripreme sportista gde će dolaziti ekipe iz čitavog sveta – rekao je Đurić.

Zlatibor pogodan za sportske pripreme

Zlatibor je svojim turističkim renomeom i kvalitetnom ponudom zaslužio svoje mesto u vrhu turizma, ne samo Srbije već i celog regiona. Turistički poslenici izborili su se za dobru sezonu čak i tokom teškog perioda pandemije. Gosti su ostali verni svojoj „zlatnoj planini”, a za veoma zadovoljavajuće turističke brojke zaslužni su na prvom mestu kvalitetna ponuda, raznovrsni sadržaji i bogati programi za boravke gostiju svih uzrasta. Iako Zlatibor sa pravom nosi epitet idealne destinacije za porodični odmor, planina ima velike mogućnosti za razvoj zdravstvenog, kongresnog, ali i sportskog turizma.

– Ovog leta svedoci smo brojnih sportskih ekipa koji svoje pripreme organizuju upravo na Zlatiboru. Nema fudbalskog terena na kojima svakodnevno ne trenira po nekoliko timova, a tu su i brojni dečji kampovi. Potrebu za proširenjem i modernizacijom kapaciteta za sportski turizam prepoznali smo i u Turističkoj organizaciji Zlatibor, gde svake godine pomno pratimo broj koji su na pripremama na ovoj planini – ističe direktor TO Zlatibor Vladimir Živanović.

Ovog leta ovde se organizuje veliki broj sportskih kampova. Grupe dece različitih uzrasta smenjuju se na terenima još od maja.

– Neki od kampova održavaju se na Zlatiboru duže od 20 godina, što ide u prilog činjenici da je planina bogomdana za sportske pripreme. Zlatibor je jedna od omiljenih destinacija velikih klubova kao što su Partizan, Zvezda, Vojovodina… Baš iz razloga što tradicionalno svake godine svoje pripreme organizuju na Zlatiboru u narednom periodu im treba obezbediti još bolje uslove, čemu će najbolje doprineti gradnja ovog velikog i savremenog sportskog kompleksa – dodao je Živanović, uveren da taj poduhvat i druga značajna ulaganja opštine Čajetina u sportsku infrastrukturu daju novi impuls intenzivnom razvoju zlatiborskog turizma.

Izvor: Elektronske novine TO Zlatibor

Leave a Comment