Na Zlatiboru i dalje boravi do 25.000 turista dnevno

Zlatibor je tokom letnjih meseci bio je pun turista, a na planini i dalje boravi do 25.000 turista dnevno, a prema proceni ovdašnjih turističkih radnika takav promet zadržaće se sigurno do kraja avgusta.

Direktor Turističke organizacije Zlatibor Vladimir Živanović podseća da je pored rekonstruisanog Kraljevog trga, koji je zahvaljujući velikim ulaganjima opštine Čajetine dobio potpuno novi izgled, brojne turiste ovog leta dočekalo jezero ispunjeno potpuno čistom izvorskom vodom, sa dve velike dekorativne prskalice i drugim sadržajima koji krase ovaj planinski biser.

– Oko jezera je postavljena drvena zaštitna ograda koja se na najlepši način uklopila u celokupan planinski ambijent, a posetioci Zlatibora sada uživaju odmarajući se na klupicama raspoređenim duž obale. Po obnovljenom koritu postavljena je dekorativna rasveta u obliku zvezdanog neba. Svetlosni snopovi koji imaju mogućnost promene boje i efekata tokom večeri posebno naglašavaju lepotu jezera – kaže Živanović i dodaje da nesvakidašnje bočne prskalice, koje su jezeru dale posebnu draž, kao i tirkizna boja, očigledno su veoma atraktivne za fotografisanje, te su fotografije sa tim detaljima preplavile društvene mreže.

U narednom periodu biće nastavljeni radovi na uređenju centra Zlatibora. Nova zlatiborska promenada koja je povezala šetalište sa Kraljevim trgom jedno je od omiljenih mesta gostiju za šetnju i uživanje. Za naredni period planirano je da se uredi promenada od Kraljevog trga i zlatiborske pijace ka hotelu ”Tornik”.

– Tako će pešačkom zonom biti povezan veliki deo Zlatibora, a nova staza biće lepo uređena kao i pešačka zona koja je nedavno završena. Svi zaljubljenici u Zlatibor moći će da se šetaju promenadom od malog kružnog toga na početku šetališta, preko trga, do hotela ”Tornik”, a onda da nastave ka stazi do spomenika na Šumatnom brdu, što je jedna od najlepših lokacija na Zlatiboru – kaže direktor TO Zlatibor.

Prema njegovim rečima, Zlatibor je tokom letnjih meseci bio pun turista, a sudeći prema rezervisanim kapacitetima u hotelskom i privatnom smeštaju,  zadovoljavajuća je popunjenost i tokom septembra.

– U vreme kada je epidemiološka situacija svuda u svetu još uvek nestabilna i kada turizam trpi verovatno najveću štetu, mi zaista ne bismo smeli da budemo nezadovoljni ovogodišnjom posetom. Na planini i dalje boravi do 25.000 turista dnevno, a takav promet zadržaće se sigurno do kraja avgusta – najavljuje direktor TO Zlatibor.

Ove godine turisti su uživali u bogatom programu ”Zlatiborskog kulturnog leta” koje je bilo organizovano čak na tri lokacije. Najveći broj gostiju je, po tradiciji, uživao u koncertima, nastupima folklornih društava, festivalima na Kraljevom trgu. Književne večeri i besede, organizovane na platou ispred crkve na Zlatiboru, bile su veoma posećene.

Turisti su u velikoj meri uživali u obilasku okolnih lokaliteta: Stopića pećine, Gostiljskog vodopada, Kaubojskog grada, Muzeja ”Staro selo” u Sirogojnu. Najveće interesovanje ipak je bilo za vožnju zlatiborskom gondolom.

– Sa panoramske vožnje od centra Zlatibora do vrha Tornika turisti nose najlepše impresije. Čak i oni koji su se već vozili gondolom tokom zimskih i prolećnih meseci vraćaju se da ponove ovu avanturu uživajući u letnjim pejzažima Zlatibora. Brojne turiste i ovog leta privukle su adrenalinske aktivnosti poput vožnje kvadova, zip lajna, škole jahanja, a oni koji nisu bili spremni za takav izazov mogli su da se prepuste šetnji do okolnih vidikovaca. Veliko interesovanje privukla su kupališta u okolini Zlatibora – sumira letnju sezonu direktor TO Zlatibor.

Tokom septembra svi lokaliteti u okolini Zlatibora biće otvoreni za posetioce

– U septembru biće organizovane pozorišne predstave i bioskopske projekcije u Kulturnom centru. Galerija ovog centra takođe će biti dostupna svim zainteresovanim turistima. Tu će se svakog meseca postaviti nova izložba, tako da ni tokom narednog perioda Zlatiboru neće nedostajati kulturna dešavanja –dodao je direktor TO Zlatibor Vladimir Živanović.

Izvor i foto: TO Zlatibor, autor: LZS

Leave a Comment