Nova sezona Narodnog pozorišta u Užicu

Narodno pozorište Užice, počelo je rad u novoj sezoni na dve nove predstave. Jednoj dramskoj Perplex po tekstu nemačkog dramskog pisca, reditelja i prevodioca Mariusa fon Maienburga  (1972) koji je jedan od najznačajnijih ličnosti na evropskoj pozorišnoj sceni. U svojim komadima uglavnom preispituje savremenog čoveka na način koji narušava i problematizuje njegov odnos prema sopstvenom opskurnom identitetu, polu ili nasleđu. Njegovi junaci se često gube u hladnoj racionalnosti savremenog sveta pokušavajući da dostignu punoću ljudskih odnosa u njemu. Kroz gorčinu kojom ocrtava modernog čoveka crpi i duhovitost i ljubav prema svojim junacima. U komadu Perplex antijunaci otvaraju apsurde svoga postojanja u nizu komičnih situacija u kojima se ne snalaze, a istovremeno žele impresionirati sebe i druge usiljenom unutrašnjom sigurnošću i nepostojećom snagom. Suočeni s odsustvom ikakvog vlastitog identiteta, koprcaju se u pokušajima uspostavljanja nekih izmišljenih i nametnutih identiteta, što ih čini još komičnijima. Dramaturška forma “pozorišta u pozorištu”  dodatno naglašava ovaj apsurdistički diskurs i pred sve nas postavlja metafizička pitanja: “Ko smo? Odakle dolazimo? Kuda idemo?” Reč je o komediji zabune u kojoj kroz sererije transformacija na sceni kroz potpuno neočekivan način  pred nas dovodi ljude koji mahnito žele da uspostave ravnotežu života i sigurnosti u neprestano promenljivoj i propadajućoj stvarnosti. Ali gube sa svakim identitetom koji preuzmu. Stvarnost će im uvek bežati pod nogama dok se njihovo postojanje ne pretvori u pozorišnu predstavu. Režija je poverena Goranu Golovku, a u predstavi igraju Vahdin Prelić, Dejan Maksimović, Biljana Zdravković i Dragana Vranjanac. Scenu i kostim potpisuje Mia David, dizajn zvuka Nikola Pejović.

Premijera je zakazana za petak 24.septembar u 20h.

Projekat pod  naslovom Daleko u nama, biće prva plesna produkcija koja će nastati u užičkom pozorištu uz pomoć Ministarstva kulture, Bitef teatra i firme Textil iz Užica.

Užice kao grad ima dugu i uspešnu pozorišnu tradiciju, koja je uglavnom bazirana na dramskom stvaralaštvu. U kontekstu savremenog teatra smatramo da plesnu umetnost treba širiti i van Beograda i Novog Sada. Kroz ovaj projekat ćemo proširiti kontekst pozorišnog stvaralaštva kod domaće publike i afirmisati savremeni ples i njegovu ulogu u savremenom teatru sa željom da i Užice jednog dana dobije stalnu plesnu scenu. U tom smislu, ovaj projekat u Narodnom pozorištu u Užicu predstavlja  veliki korak u pravcu decentralizacije plesne umetnosti. Projekat bi omogućilo publici da po prvi put ravnopravno gleda plesnu produkciju koja će nastati u našem gradu. Ovim projektom želja nam je da se prisetitimo velike Marije Mage Magazinović, koja je utemeljivač savremenog plesa kod nas, čije ime nosi u ulica u kojoj se delom nalazi  naše pozorište.

Tema predstave je transhumanizam. Tehnološki napredak u izgradnji čovekolikih robota dovodi do sve izraženije namere da se čovek-radnik zameni manje „trošnim“ i isplativijim robotom, čija se radna sposobnost posebno u doba pandemije, neće dovoditi u pitanje i čija će radna satnica biti neograničena, a radna snaga besplatna. Predstava tematizuje trans ili post-čoveka, dajući mu svojstva anti tj., protiv-čoveka, kroz pokušaj reuspostavljanja svega ljudskog u čoveku što je zakržljalo, a počevši od telesnog. Koreografkinja je Isidora Stanišić, dramaturg Dimitrije Kokanov, kompozitorka Darja Janošević a scenograf i kostimograf Marijana Zorzić Petrović. U predstavi igraju: Ana Ignjatovic – Zagorac, Tamara Pjević, Branko Mitrović, Vladimir Čubrilo i Dušan Bajčetić i glumci uzičkog pozorišta.

Premijera je planirana za polovinu novembra.

26.Jugoslovenski pozorišni festival biće održan, ukoliko epidemiološka situacija bude dozvoljavala, od 1 -7. novembra a selekcija ce biti objavljena uskoro.

Krajem oktobra očekuje nas i „Etno samit“ u organizaciji Ansambla Kolo i uzičkog pozorišta.

Predstave koje će se igrati do kraja sezone su: I to se zove ljubav, D Pig, Boli kolo, pokušaćemo da obnovimo i predstavu Poseta ukoliko to epidemiološka situacija bude dozvoljavala, kao i predstave Odumiranje medjeda i Narodni poslanik.

Izvor: Narodno pozorište Užice

Leave a Comment