Nema veselja bez Užičkog kola

Uz prepoznatljivu melodiju i jednostavnim koracima u bilo koje doba dana, na bilo kom kontinentu, zaigra narod Užičko kolo. Igra ga i staro i mlado, kako ko zna, na svadbama, na slavljima ličnog, porodičnog, profesionalnog ili nacionalnog uspeha na trgu, u hali, u učionici, na ulici, u svlačionici i terenu, bilo gde.

Stručnjaci folkloristi kažu da je u stvari Užičko kolo nastalo prvo kao melodija, a kasnije, ne tako davno, narod je počeo da igra. Goran Paunović, predsednik Udruženja građana i KUD “ERA” kaže da su Užičko kolo, Moravac, Kukunjaš, Jovančica, Žikino kolo i slična kola, u stvari ista kola, kako se narodski kaže “kolo 3, kolo 6 koraka”, samo da igra zavisi od ritma.

– Užičko kolo je prvo nastalo kao komponovana melodija. Moravac i Užičko kolo, isto su relativno novijeg datuma. Sve su to ista kola “kolo 3, kolo 6 koraka”, a samo su različiti tipovi. Sva ta kola se igraju tri desno, tri u mestu, tri levo, tri u mestu. Užičko kolo je srednje brzo kolo, dok je Moravac sporo ili retko kolo, dok je recimo Žikino kolo brzo kolo. Dakle, za sva ta kola je isti obrazac igre, samo zavisi od ritma melodije. Izgleda da narodu najviše prija srednji ritam, pa se zbog toga najviše igra Užičko kolo – kaže Goran Paunović i dodaje da slična melodija postoji u Grčkoj, Bugarskoj, Crnoj Gori, Makedoniji, ali i u Hrvatskoj gde postoji kolo Kukunjez koje ima isti obrazac igre naših kola.

Iako se igra po istom obrascu u svim krajevima Srbije, postoje nijanse koje se razlikuju na prostorima Srbije.

– Na različitu melodiju se igra ista igra, s tim što će Šumadinci malo više da prepliću i zakite, dok je u užičkom kraju dinarski tip,vuče na Hercegovinu, pa malo više trupće, tabana dok se igra i malo manje zapliće. To je bogatstvo koje imamo u Srbiji, potpuna ista igra može se videti od Vojvodine do Kosova – kaže Goran i dodaje da je ta igra, narodno kolo, svrstana na Uneskovu listu nematerijalnog dobra.

Užičko kolo igrali su Srbi u Australiji ispred hotela u kom je Novak Đoković bio zatočen, a u Americi je zaigrao i Nikola Jokić na treningu kada je s razglasa pušteno Užičko kolo. Zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu proslavile su srpske odbojkašice uz Užičanku u Azerbejdžanu. Igra se Užičko kolo u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, a društvene mreže su prepune snimaka kako se Užičko kolo igra i u Hrvatskoj. Snimak zabave kadeta Policijske škole „Josip Jović“ u prostorijama Policijske akademije, izazvalo je oštre reakcije, pa je MUP Hrvatske hteo da izbaci polaznicu koja je snimala kolo, a učesnicima da izreknu odgovarajuće sankcije. Ali, do toga nije došlo, jer se mlada kadetkinja pravdala da nije znala da se radi o Užičkom kolu. Nije ovo prvi put da Užičko kolo bude „hit“ u Hrvatskoj. Uz njega su hrvatski navijači pre šest godina proslavili pobedu svoje fudbalske reperezentacije nad Turskom, a da je savladao korake pokazao je i Ćiro Blažević, hrvatski fudbalski trener. Ima i snimak na kojem hrvatski fratri igraju Užičko kolo. Vilo se Užičko kolo i u Puli i Rovinju, a hrvatski desničari su reagovali da se zbog toga otkazuju Tompsonovi koncerti.

Autor: LZS, foto: Udruženje ERA

Leave a Comment