Na Zlatiboru počela 40. hajka na vuka

Oko 200 lovaca iz Srbije i zemalja u regionu okupilo se jutros pred Lovačkim domom na Zlatiboru i krenulo u lov na vuka. Ova tradicionalna hajka na vuka se održava u okviru 40. Sabora lovaca Srbije.

Milovan Knežević, predsednik Lovačkog udruženja „Zatibor“, dodelio je vođama grupe zadatke, a okupljenim lovcima objasnio plan i pravila lova.

– Loviće se na potezu revira Lečića brdo, Kuzeljske strane, Semegnjevo, Klade, Čalovac. Pogoni idu sa dva pravca, da bi pokušali da ulovima vuka… Danas pored vuka možete loviti šakale i lisice. Ima jelena i verovatno će videte te lepe prizore, ima i divljih svinja, ali se oni ne pucaju. I još jedno upozorenje, prošle godine je ovuda bio jedan medved, ali ne znam da li je ustao, pa zato oprez – poručio je Knežević lovcima.

Ovdašnji lovci, članovi LU „Zlatibor“ kažu da ima vuka. Od početka godine je odstreljeno deset vukova dok su izlazili u lov na divlje svinje. Ovih dana su lovočuvarske službe primetile dva vuka na području gde se organizuje hajka.

Među lovcima i mladi i stari, iskusni i tek oni koji uče šta je lov, ali i jedna dama. Ta dama je Milica Bukvić sa Zlatibora, kojoj u 76 godini života nije bilo teško da okači pušku na rame i krene bespućima Zlatibora da bi se susrela sa šumskim predatorom.

– Od prvog Sabora lovaca sam ovde. Jedino prošle godine nisam bila, jer zbog korone nije ni održan. Lovim aktivno 29 godina, a pušku nosim od 1969. godine. Muž me je naučio da lovim i stalno smo išli zajedno u lov. Vuka još nisam ulovila, a moji odstreli su uglavnom lisica, zec, kuna, ova sitna divljač. U ovom svemu je najlepše druženje i priroda. Pošto sada imam ovoliko godina ići ću po nekom lakšem terenu. Zlatibor je prelep i uvek kada idem u lov otkrivam neke nove njegove lepote – kaže Milica.

Njen kolega i dugogodišnji prijatelj lovac Sreten Jovanović sa Zlatibora je čovek koji je ulovio najviše vukova u Srbiji.

– Već 50 godina se bavim lovom, a glavna specijala mi je bila odstrel vuka. Do sada imam 23 odstreljena vuka, što je rekord u Srbiji. Imam čak i belog vuka, a to se događa da među hiljadu ulovljenih vukova bude jedan beo. Njega sam ulovio kada je počela hajka, pre 40 godina. Sve te vukove sam ulovio na Zlatiboru – kaže Sreten.

Iskusni lovac Sreten ne krije svoje divljenje prema ovoj zveri.

– Vuk je jedna specijala u lovištu. Teško ga je izloviti. Veoma je oprezan, ima izuzetan sluh i vid. Ponekad kada sam na čeki vidim vuka 100 m od mene. Kucnem malo u drvo, da i ja jedva čujem, a on poskoči i gleda u pravcu odakle je došao zvuk. Kada se uveri da nema ništa, ja opet malo kucnem, a on opet isto tako skoči i gleda. To je uživanje gledati. Nije uživanje samo odstreliti vuka. A koliko ga je teško uloviti govori i to što Tito u njegovom arsenalu trofeja, svega ima sem vuka. Sve su mogli da mu nameste, sem vuka – kaže Sreten.

On je i rekao da je ova hajka trebala da se organizuje na području Murtenice, ali zbog velikog snega, gde ga ima i do metar, su odustali.

Među lovcima su i tri generacije Jokića iz Užica. Najmlađi su desetogodišnja braća Pavle i David, zatim njihov otac Radomir i deda Slavko.

– Nije nam teško bilo ustati. Mi već od sedme godine idemo u lov, a ovo nam je prva hajka na vuka na Zlatiboru. Išli smo sa tatom i dedom u lov i uvek je zabavno. Priroda je ono što najviše volimo – kažu dečaci.

Njihov deda Slavko kaže da još nije imao sreće da ulovi vuka.

Na prethodnim hajkama nije bilo mnogo sreće, uglavnom su prolazile bez ulovljenog vuka. Ali, zato, kao i danas, uloviće dobar lovački ručak ispred Lovačkog doma.

Autor: LZS

Leave a Comment