Na Zlataru “Susreti zlatarskih sela”. IZABRANA I MIS ZLATARA

Na visu Đade, raskršću zlatarskih puteva, održani su 11. “Susreti zlatarskih sela”, učesnici su se nadmetali, pevali i igrali, a ovog leta na saboru izabran je i ,,Mis Zlatara”.

Iako su se kišni oblaci od jutra skrivali iza starovlaških visova, padavine ipak nisu omele seoski sabor, koji se već 11 godina održava na ovom mestu, na visu Đade u Muškovini.

Foto: B.I.

Planina je bila puna ljudi, sve je vrvelo od dečje graje, rabađija, sportista i lepih devojka u konkurenciji za mis.

Mesto sabora, po rečima meštana, podsećalo je na stara dobra vremena, nekadašnjem sastajalištu čobana, drvoseča, rabađija… Za razliku od pre sada se sastaju jednom godišnje i to danas kada se okupe, druže i nadmeću u svim disciplinama koje su im nekada bile čobanska zanimacija.

U vuči na vlaci volovskom zapregom, najuspešniji je bio par Vidana Petakovića iz Draževića, koji su trupac od 2,10 kubika, izvukli sa svega 13 sekundi. Drugo mesto zauzeli su volovi Milojka Drobnjakovića iz Drmanovića, dok je treće mesto pripalo paru Milana Žunića iz Kućana, podno Murtenice.

U disciplini trčanje na livadi, među omladincima najuspešniji je bio Uroš Gujaničić, dok je Aleksandar Cubrić među najmlađim posetiocima sabora.

Miljan Brajović najduže je skočio u dalj, dok je u disciplini bacanje kamena sa ramena pobedio Enes Papić iz Kladnice.

U prevlačenju konopca, kao što je već i tradicija, pobedu je odnelo selo Aljinovići, a podednik u vučenju klička bio je Vujica Savković.

IZABRANA I MIS ZLATARA

Ovog leta po prvi put birala se najlepša devojka zlatarka, a takmičarke su većinom bile učenice novovaroške srednje škole, ali i druge.

Foto: B.I.

Za “Mis Zlatara” izabrana je Nikolina Drulovic, učenica prvog razreda Srednje škole u Novoj Varoši, dok su pratilje Ivana Bjelić i Bojana Jovanović. Za “Mis šarma” izabrana je Bojana Lojaničić, sociolog iz novovaroškog sela Akmačići.

U žiriju su bili predstavnici Turističkih organizacija Nove Varoši i Prijepolja, kao i Kulturnog centra “Zlatibor”.

– Kandidantkinje su su zračile lepotom i skromnošću, a odlučila je iskonska, prirodna lepota Zlatarki – istakli su iz žirija.

Izvor: Informer, B.I.

Leave a Comment