Na Uvcu ubijen suri orao

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) saopštilo je preko svog tviter naloga da je na Uvcu ubijen suri orao i da je nadležnom javnom tužilaštvu podneta prijava za ubijanje strogo zaštićene vrste.

DZPPS je navelo da je u subotu, 29. avgusta, radnik na obezbeđenju hidroelektrane “Uvac” primetio je povređenog mladog surog orla i obavestio čuvarsku službu SRP “Uvac”.

Podneta prijava protiv NN lica

Potom navode da je narednog dana pticu pregledao doktor veteterinarske medicine Bogdan Šojić koji je konstatovao da je upucana iz vatrenog oružja. Povrede su bile stare nekoliko dana i bile su inficirane. Međutim, iako je povređenoj ptici ukazana prva pomoć, uginula je tokom transporta do Beo zoo vrta gde je trebalo da bude smeštena na lečenju i oporavku.

– Nadležnom javnom tužilaštvu podneta je prijava za ubijanje strogo zaštićene vrste, za sada protiv NN lica. Dajemo punu podršku istražnim organima na pronalaženju počinioca ovog gnusnog čina – ističu iz Društva na svom tviter profilu.

Suri ili zlatni orao je jedna od najvećih ptica grabljivica. Hrani se glodarima, ali i kunama, lisicama i kornjačama, često i strvinama u nedostatku druge hrane. Ova ptica pripada grupi ugroženih životinjskih vrsta. Nalazi se na Crvenoj listi faune Sveta, Evrope i Srbije, a njihova brojnost populacije u našoj zemlji svela se na ispod 40-50 parova. Kako smo ranije pisali, dolina Pčinje je, na primer, predeo izuzetnih odlika, zaštićenih vrsta i organske hrane. Najkarakterističnije vrste ptica na ovom području su crvenoglavi svračak, buljina, modrovrana, vodomar, pa i suri orao.

Autor LZS, foto DZPPS

Leave a Comment