Muzej u Prijepolju

Muzej u Prijepolju osnovan je 1990. godine. Ima kompleksnu muzejsku zbirku, u čijem sastavu su i Muzej pionira i omladine Jugoslavije na Jabuci, kod Prijepolja, Кuća Jusufagića i Кuća Veseličića. Status regionalnog muzeja je dobio 1995. godine.

Za dvadeset pet godina rada organizovani su značajni nacionalni projekti, rekonstrukcije porušenih srednjovekovnih manastira, naučna istraživanja i rekognosciranje terena, naučni skupovi, predavanja, muzejske izložbe u zemlji i inostranstvu, zaštita islamskih spomenika i veliki likovni projekti.

Кrunu uspeha predstavlja rekonstrukcija objekta Muzeja po evropskim standardima i priznanje od NIP-a da je projekat rekonstrukcije proglašen za projekat od prioriteta u kulturi Srbije

Po realizovanim i visoko rangiranim projektima i referencama Muzej u Prijepolju spada u vodeće muzejske institucije u Srbiji, pa je iz tog razloga tadašnji ministar kulture Republike Srbije, Muzeju u Prijepolju poverio organizovanje centralne manifestacije „Dani evropske baštine“ za 2009. godinu.

Zahvljujući realizovanim autorskim, nacionalnim projektima koje je finansiralo Ministarstvo kulture Republike Srbije Muzej u Prijepolju je u Portugaliji 19. maja 2012. godine od Evropskog muzejskog foruma, pod pokroviteljstvom Saveta Evrope, u konkurenciji 59 evropskih muzeja dobio prestižnu Specijalnu nagradu za realizovane autorske projekte na zaštiti kulturnog nasleđa i za ostvarenu ukupnu društvenuulogu na komplikovanom i opterećenom multietničkom prostoru na kojem deluje, čime je uspeo da uspostavi saradnju sa nacionalnim muzejima u regionu, otvarajući put saradnji uprkos nepovoljnoj političkoj situaciji, koja je to otežavala.

Jedan od retkih muzeja u Srbiji koji je uspostavio vrlo uspešnu decenijsku saradnju sa SANU, Filozofskim i Filološkim fakultetom u Beogradu, čiji eminentni naučni radnici učestvuju u našimi straživačkim i drugim projektima.

Muzeju Prijepolju svojim radom skrenuo je pažnju, ne samo stručne, naučne i druge javnosti, što je rezultiralo da elektronski i štampani mediji u značajnim emisijama i natpisima u štampi obaveštavaju javnost o rezultatima ovog po broju zaposlenih malog, ali vrlo uspešnog kolektiva.

Nagrada predstavlja prvo ovakvo priznanje, dodeljeno ne samo Srbiji, već širem region ovog dela Balkana. Ovo veliko priznanje, značajno je ne samo za Muzej u Prijepolju, već za srpsku muzeologiji uopšte.

 

Izvor i foto: Muzej u Prijepolju

Leave a Comment