Lovočuvari u NP Tara imaju pune ruke posla

Lovočuvarska služba Nacionalnog parka „Tara“ ima dosta poslova koje obavlja, a između ostalog, mada retko, i spašavanje divljači. Tako je nedavno lovočuvar Žarko Đurić spasao mladog srndaća iz jednog dubokog praznog bazena na obali Zaovinskog jezera.

Pored spašavanja životinja lovočuvarska služba NP Tara prvenstveno vodi računa o divljači što se tiče fizičke zaštite i svih bespravnih radnji nad divljačima, vrši praćenja brojnog i zdravstvenog stanja, hrani u određenim vremenskim periodima prvenstveno medvede, iznosi so za srneću divljač i divokoze. Po planovima grazdovanja lovištima učestvuje u realizacija planiranog odstrela divljih svinja, srneće divljači i divokoza. Još rade na izradi i održavanju lovno-tehničkih objekata osmatračnica i čeka, objekata za ishranu.

Rukovodilac lovočuvarske službe u NP Tara je Milan Malinić, a pored njega zaposlena su pet lovočuvara i dva ribočuvara i jedna osoba u stručnoj službi gazdovanja lovištem.

– Površinu koju kontrolišemo je velika, oko 25.000 hektara. Dešava se da spašavamo životinje, ali ne tako često, možda par puta godišnje. Dogodi se da po prijavi nađemo srnadaće ili srne upletene u žicu ograde, naročito u bodljikavu žicu ili pletene ograde. Verovatno se upletu u pokušaju da preskoče. Međutim, veći problem nam predstavljaju turisti, koji u šetnjama, naročito u proleće, pronađu same malu lanad u livadama i šumi. Misleći da ih je majka napustila ponesu lane sa sobom i prijave nama da su ga pronašli. Oni to ne treba da rade, jer je srna obično tu u blizini, a kada diraju lane samo naprave veću štetu. Najbolje je da nas samo obaveste o mestu gde je lane, ali da ga ne diraju. Kada donesu lane, mi moramo da ga vratimo, ali je pitanje da li ćemo naći srnu. Takođe, dešava se da neko uzme lane pa ga gaji dok ne odraste, pa ga puste. Nije to baš preporučljivo – kaže Milan Malinić.

Na svu sreću i sa lovokradicama lovočuvari u NP Tara imaju manje posla. A kada ih ima, kaža Malinić, uglavnom love srneću divljač i to na rubnim delovima parka sa podugačkom granicom prostora kojim gazduje užičko lovačko udruženje.

Ima i jelena

Novina u NP Tara je i pojava jelena, koje je lovačko udruženje iz Užica pustilo prošle i ove godine.

– Ima ih u NP Tara i patimo par grla. Čuvamo ih i evidentiramo gde god da se pojave. U toku zime su na jednom lokalitetu, a u toku leta se premeste na drugi prostor. To su jelen i tri košute. Ovog leta pojavilo se još par grla u tom graničnom delu, jer divljač ne poznaje granice. Iako ih pratimo, kratak je to period da donesemo neke zaključke da li će ovde ostati li tražiti neko novo stanište. Košute kada se otele i dobiju telad, obično ostaju u tom staništu, pa se nadam da će se to dogoditi i kod nas. Ovde su već godinu dana, pa verujemo da neće menjati staništa – rekao je Malinić.

Od divljači na Tari ima i oko 65 jedinki medveda, možda i više, s obzirom da se njihov prostor proširuje.

– Pojavili su se u okolnim selima gde su ranije retko viđeni. Pričinjavaju manje štete, koju nadoknađujemo u granicama podnošljivog. Mi iznosimo hranu za medvede tokom cele godine, tako da su oni bazirani na hranilišta, mada u nekim periodima, u vreme sazrevanja voća, pšenice, kukuruza, zobi, znaju da naprave malo štete – dodao je šef lovočuvarske službe u NP Tara.

Zbog korone nema posmatranja medveda

U NP Tara se organizuje i posmatranje medveda, ali ove godine zbog epidemije korona virusom.

– Posmatranje medveda organizujemo u poslednjih tri godine. Ove godine bilo je interesovanja, ali ne kao prethodnih godine koliko traje taj program. Ipak, zbog situacije sa koronom nismo organizovali, jer na tom prostoru od 8 kvadrata ne bi moglo da boravi 5 do 6 osoba. U narednom periodu videćemo šta će se dešavati sa koronom i u skladu sa tim ćemo se ponašati – dodao je Malinić.

Sezona lova na divokoze

Naš sagovornik je najavio da uskoro kreće sezona lova na divokozu.

– Tu imamo ugovor sa agencijama i uglavnom dolaze inostrani lovci, ali opet zbog korone, ne možemo prognozirati kakva će sezona biti. U ovom lovu se odstreli oko oko 40 jedinki godišnje. Inače, brojnost divikoza je stabilan i uvećava se iz godine u godinu – rekao je Malinić.

Pored lovišta ova služba rukovodi i ribolovnim vodama, jer se u NP Tara nalaze i dva jezera Perućac i Zaovinsko jezero.

– Lovočuvari po potrebi obavljaju poslove ribočuvara, jer su stekli licence i za tu vrstu posla. Uglavnom se angažuju po potrebi kao ispomoć – dodao je Malinić.

Autor LZS

Leave a Comment