LICIDERSKO SRCE – Manifestacija radosti i lepote

Kulturno-turističke manifestacije su veoma značajne za grad Užice. Sem što dovode mnogobrojne domaće i strane učesnike u Užice, kao i mnogobrojne turiste, ove manifestacije donose sreću, radost, novinu, osveženje, šarenilo, mladost, živost… Moglo bi se mnogo toga još nabrojati. Koliko imaju značaj u našim životima, na žalost, videlo se tokom prošle godine, kada su skoro sve otkazane zbog pandemije korona virusom. Nadamo se da ih oni koji su ih posećivali nisu zaboravili i da će doći ove godine da ih posete, jer postoje velike šanse da se mnoge od njih održe. U slučaju da su se neke zaboravile, mi ćemo podsetiti na njih i pozvati da dođu da uživaju u njima.

Jedna od značajnijih kulturno-turističkih manifestacija u Užicu je je Međunarodno dečiji festival folklora „LICIDERSKO SRCE“, čiji je organitaror Udruženje građana „ERA“ – Užice.

Festival „Licidersko srce“ je prvi put organizovan 2009. godine i do sada je održan dvanaest puta. Dakle, svake godine, pa i prošle, ali u on-line formatu. Značaj ovog festivala je veliki. Pored nastupa folklornih ansambala dece iz celog sveta, ovaj festival nosi i upoznavanje različitih kultura zemalja iz kojih dolaze, povezivanje dece i druženje, ima i humanitarni karakter, a za sve te dana trajanja festivala dolaze i mnogobrojni turisti koji borave u okolnim turističkim mestima, ali i ima i onih koji sa željom dođu da vide to šarenilo lepote i radosti.

Ivana Cvetković iz Organizacionog odbora festivala kaže da je „Licidersko srce“ ljudima jedan od najdražih festivala u ovom delu sveta.

– Festival se organizuje od 15. do 19. avgusta, a festivalski program traje 5 dana. Do sada je na festivalu učestvovalo oko 10.000 dece iz oko 40 država sa 5 kontinenata – Evrope, Afrike, Azije, Severne Amerike i Južne Amerike. Održava se u gradu Užicu, Opština Čajetina – Zlatibor i u Višegradu – Andrićgradu. Naši suorganizatori su Grad Užice, Predstavništvo Republike Srpske u Beogra,du, Turistička organizacija Zlatibor, a manifestacija se u prethodne četiri godine odvija pod pokrivetljstvom kabineta predsednika Republike Srbije. Festival podržavaju Ministarstvo kulture i informisanja i Ministarstvo prosvete Vlade Republike Srbije – kaže Ivana.

Festival „Licidersko srce“ traje pet dana i tokom tih festivalskih dana predviđeni su nastupi i koncerti u Užicu, gde će se nalaziti glavna festivalska pozornica; na Kraljevom trgu na Zlatiboru; u Andrićgradu – Višegrad, BiH; na defileima i animacijama i prateće programe.

Podrazumeva i razne vidove druženja i uspostavljanja saradnje među učesnicima festivala.

– Među takvim druženjima su folklorne igraonice, međusobno učenje igara i pesama, gde predstavnici ansambala priprema nekoliko igara i pesama karakterističnih za svoju zemlju i njima uče ostale učesnike festivala. Tu je i stručni seminar „Deca – čuvari tradicije“ sa razmenom iskustava na međunarodnom nivou – kako se tradicija čuva i prenosi u radu sa mlađima u zemljama učesnicama festivala – objasnila je Ivana.

U okviru Programa festivala organizuju se i prateći sadržaji:

– Izložba narodne nošnje zemalja učesnica – u saradnji sa Narodnim muzejem Užice, izložba se već tradicionalno organizuje u muzeju Jokanovića kuća, uz izložbu i nacionalnih pića i hrane odabrane zemlje.

 Humanitarna akcija „Licidersko srce – deci“ – svake godine se na svim destinacijama na kojima se festival održava organizuje prodaja liciderskih srca i suvenira festivala, a prikupljena sredstva se doniraju pojedincima ili ustanovama koje se brinu o deci. Do sada su sredstva donirana deci Japana, nakon katastrofalnih zemljotresa 2011. godine, Zavodu za zaštitu ženske dece i omladine u Višegradu, Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj, Dečijem odeljenju opšte bolnice Užice, deci poplavljenih područja u Bajinoj Bašti, Zdravstvenom centru Užice, Porodici Vujović za pomoć u lečenju četvorogodišnjeg Marka, obolelog od srca, ua Regionalni centar za vantelesnu oplodnju Zdravstvenom centru Užice,Centar za majku i dete Užice…

– Upoznavanje starih zanataučesnici festivala imaju priliku da učestvuju u izradi grnčarije u grnčarskom domaćinstvu u Zlakusi

– Promovisanje mladih talenata –nastupi pojedinaca, grupa i ansambala mladih umetnika, zumba žurke

Upoznavanje kulturno –istorijskih spomenika Zapadne Srbije i Višegrada – izleti na kojima će se inostrani učesnici upoznati sa lepotama atraktivnih turističkih destinacija- Zlatibor, Stopića pećina, Staro selo – Sirogojno, Potpećka pećina, Mokra Gora, Jatare, Drvengrad, vožnja brodićem kroz kanjon reke Drine od Perućca do Andrićgrada, Manastir Dobrun, Most na Drini …

 

U realizaciju festivalskih aktivnosti je  uključeno i 100-200 volontera.

– Ekološka radionica – kraetivna radionica sa planiranom sadnjom drvoreda prijateljstva „Licidersko srce“ u Užicu i na Zlatiboru.

ON LAJN ZBOG KORONE

Ipak, korona virus je ugrozilo održavanje ove manifestacije, pa je XII Međunarodni dečiji festival folklora „Licidersko srce“ 2020. održan onlajn.

– U želji da ni u godini pandemije verusa korona, kad su otkazane ili na neodređeno vreme odgođene skoro sve manifestacije i javni skupovi u Srbiji i svetu, ostvarimo neprekidno trajanje jednog od najdražih festivala u ovom delu sveta – odlučili smo da naš festival održimo u onlajn obliku. Verujemo da je ovo prilagođavanje trenutnoj situaciji bila svojevrsna nova i lepa osobenost našeg dečjeg festivala folklore – kaže Ivana.

Dvanaesti Međunarodni dečji festival foklora “Licidersko srce” je održan onlajn festival, sa direktnim prenosom u realnom vremenu, ali i sa mogućnošću odloženog praćenja. Festival je trajao tri dana (15-17. avgusta 2020. godine) od 20.00 do 21.30, a promotivni spot možete videti ovde:

– Bili smo uverenja da je onlajn način održavanja festivala bezbedan, da ne donosi nikakve epidemiološke rizike, a da i u tom obliku jeste kulturna i duhovna komunikacija među mladima iz celog sveta, te smo na ovu situaciju gledali kao opšti problem iz koga želimo da izađemo zajedno kao pobednici – dodala je naša sagovornica.

Osnovne informacije o onlajn festivalskom programu i načinu njegove realizacije:

– Festivalski program  se emitova preko FB stranica Udruženja Era, Užice i ICFF Licidersko srce, Erinog jutjub kanala, Regionalne TV 5 Užice, i drugih portala, i internet stranica u Srbiji i Republici Srpskoj. Festival je najavljen na Javnom medijskom servisu RTS-u, koji je medijski partner festivala svih ovih godina, kao i u drugim  medijima  Republike Srbije i Republike Srpske.

– Festival je trajao 3 dana (15-17.avgusta) od 20 časova, oko 90 minuta neprekidnog programa.

– Učestvali su ansambli iz 15 zemalja sveta (Meksika, Кolumbije, Perua, Egipta, Turske, Francuske, Belorusije, Bugarske, Italije, Poljske, Slovenije, Nemačke, Moldavije, Bosne i Hercegovine – Republike Srpske i Srbije) koji su prvo dali video poruku prijateljstva  i podrške festivalu i nakon toga prikazali svoj folklorni igrački  program.

– Sadržaj festivala je bilo i predstavljanje svih dosadašnjih destinacija (Užice, Zlatibor i Višegrad – Republika Srpska, BiH), zatim pratećih sadržaja, kao i turističkih destinacija Srbije i Republike Srpske.

– Folklorni program sva tri dana je bio različit.

– Festival je organizovan dvojezično (na srpskom i engleskom jeziku), jer je veliki broj ansambala i njihovih članova i porodica pratilo program.

– Prema podacima koje nude FB stranice i jutjub kanali, tokom ova tri dana festival je direktno pratilo oko 45.000 gledalaca. U tom broju nisu sadržani gledaoci koji su pratili festivala na Regionalnoj TV 5 koja se gleda u čitavoj Srbiji, te je gledanost mnogo veća od ovog broja – kaže Ivana i istakla da je MDFF „Licidersko srce“ jedan od prvih folklornih festivala koji se organizovao onlajn.

Program sve tri festivalske večeri su dostupne na sledećim linkovima: https://www.youtube.com/watch?v=fqLF8qsShE4 -1. dan

https://www.youtube.com/watch?v=A4bHrCIm6pA – 2. dan

https://www.youtube.com/watch?v=MY5jEnXZkQg – 3. dan

Ove godine sve izvesnije održavanje festivala

Za predstojeći XIII Međunarodni dečiji festival folklora „Licidersko srce“   2021.godine kaže da „kako se pandemija Кorona virusa bliži kraju i sve su veći izgledi da ćemo se svi vratiti normalnom životu i aktivnostima, pa se s tim stiču uslovi da se i ove godine u organizaciji Udruženja građana „ERA“ iz Užica održi trinaesti po redu Međunarodni dečiji  festival folklora „Licidersko srce“ od 15. do 20. avgusta 2021. godine u Užicu, na Zlatiboru i u Višegradu – BiH,  Republika Srpska“.

– S obzirom na činjenicu da je početak ove godine obeležila pandemija korona virusa i da smo čekali da se situacija popravi i krene i dobrom smeru, konačno smo u mogućnosti da pripreme za održavanje festivala radimo u pravom kapacitetu. Za ovu godinu je planirano učešće onih zemalja i ansambla  sa kojima je to moguće, tako da smo već dobili potvrdne odgovore od dečijih folkolornih amnsambla iz Bugarske, Mađarske, Makedonije, Ukrajine, i Republike Srpske (Bosne i Hercegovine), a čekamo odgovore ansambala iz Rusije, Кine i Egipta, sa čijim ambasadama smo u kontaktu. Naravno,  i ove godine na festivalu učestvuje veliki broj ansambala iz Srbije. Projektovani broj učesnika (dece uzrasta od 10 do 16 godina) tokom ovih 5 dana festivala je oko 700 – kaže Ivana.

Pozivi za  Svečano otvaranje festivala će i ove godine biti uručeni i diplomatskim predstavnicima zemalja učesnica, kao i drugim uvaženim gostima.

– Pored osnovnog folklornog programa i ove godine se organizuju i prateći sadržaji – izložba narodnih nošnji zemalja učesnica i edukativni seminar „Deca – čuvari tradicije“, folklorne igraonice, posete turističkim destinacijama, istorijskim i kulturnim znamenitostima i na svim lokacijama na kojima se festival održava – Humanitarna akcija „Licidersko srce – deci“. Novi sadržaj festivala biće ekološke radionice, gde će se isplanirati i sadnja drvoreda prijateljstva„Licidersko srce“ na Zlatiboru i u Užicu – kaže Ivana.

Festival i dalje ima podršku Vlade Republike Srbije, Ministarstava kulture i informisanja, kao i Predstavništva Republike Srpske u Beogradu, jer se deo festivalskih aktivnosti realizuje u Višegradu, tako da festival ima karakter prekogranične manifestacije od značaja za Republiku Srbiju i Republiku Srpsku.

Predsednik Republike Srbije, g-din Aleksandar Vučić je prethodne 4 godine bio pokrovitelj našeg festivala, a mi očekujemo potvrdu nastavka pokroviteljstva.

 

– Projektovani ciljevi festivala su: doprinos u uspostavljanju razvoja i jačanja prijateljskih odnosa među zemljama, promocija kulturne saradnje dečije zajednice, podsticaj očuvanju i negovanju naše tradicije i kulturnog nasleđa i promocija turističke ponude Srbije i doprinos razvoju preduzetništva Zlatiborskog okruga i Republike Srbije – kaže predsednica Organizacionog odbora.

Marketinške aktivnosti, kao i do sada, biće organizovane i pre početka festivala, na konferencijama za medije u Beogradu i u Užicu. Festival je do sada imao značajnu podršku elektronskih i pisanih medija, kako u Srbiji, tako i u Republici Srpskoj, Crnoj Gori, ali u u medijima zemalja učesnica. Javni servis RTS i RTV Vojvodine ostaju naši medijski partneri. Festivalske aktivnosti će i ove godine pratiti i brojni elektronski i pisani mediji i internet portali  u Republici Srbiji i Republici Srpskoj.

Partneri festivala su: TO Srbije, TO Užice, TO Beograda, TO Višegrada, a medijski partner je Javni medijski servis RTS.

Kao i prethodnih godina na otvaranju festivala će prisustvovati diplomatski predstavnici zemalja učesnica i predstavnici njihovih medija.

AUTOR: LZS

Tekst je deo projekta podržan i sufinansiran od strane Grada Užica. Zahvaljujemo se Udruženja „Era“ na saradnji.

Leave a Comment