Ledena pećina – dragulj prirode

Ledena pećina se nalazi u rezervatu Uvac. Ime je dobila zato što je tempetarura u njoj leti i zimi 8 stepeni. Ulaz u nju je ispod strmog krečnjačkog odseka, a sa bočnim kanalima duža je od 2,5 km. Pećina ima sve elemente podzemnog dvorca – dvorane, ukrase, visoke stubove, draperije, čiji ukrasi dostižu visinu i po 10 metara. Veliki beli stubovi, poneki prošarani crvenkastim ili plavičastim nijansama, delo su prirode.

Ispod jednog saliva je potok koji posle desetak metara nestaje u pukotini, a tu je i bistro jezero koje ne dozvoljava prilaz dvorani sa tavanicom od tankih stalaktita. Dvorane su međusobno povezane ravnim, strmim ili ponorskim kanalima. U pećini se nalaze bigrene kade iz kojih posetioci mogu da piju vodu.

Do ove pećine se dolazi samo čamcem preko Uvačkog jezera i nije uređena za posetioce. Njen obilazak je moguć samo sa vodičem rezervata “Uvac” uz baterijske lampe. Unutra je uređena i kamenjem oivičena turistička staza sa nekoliko mostića preko vodenih prepreka ukupne dužine oko 600 m i koja se završava u velikoj pećinskoj dvorani.

Za ovaj dragulj prirode vlada veliko interesovanje turista, ali je broj poseta ograničen. Naučnici i speolozi u pećini vrše razna naučna istraživanja u okviru projekta koje finansira Ministarastvo poljoprivrede.

Autor: LZS, foto D.Ć.