Bajina Bašta i Užice razvijaju turizam na Tari

Opština Bajina Bašta i Grad Užice zainteresovani su da zajedničkim snagama unaprede turizam ove lokalne samouprava i to na Tari. Gradonačelnik Užica Tihomir Petković i predsednik Opštine Bajina Bašta Radomir Filipović obišli su lokacije na Tari, koje bi u perspektivi mogle biti dostupne investitorima u cilju razvoja turizma na ovoj planinskoj lepotici.

– Tara je jedan od najvećih bisera turizma u Srbiji, a posebno najveći turistički potencijal za Grad Užice i Opštinu Bajina Bašta. Naše dve lokalne samouprave imaju ozbiljnu nameru da zajedničkim naporima razvijaju turizam na ovoj planini. Bajina Bašta je znatno više učinila u tom pravcu u proteklim decenijama, ali i mi Užičani smo rešili da se ozbiljno posvetimo turizmu ovde na Tari. Imamo puno zanimljivih destinacija, jedna od njih je i lokacija u samom centru Tare koja je nuđena u više navrata potencijalnim investitorima – rekao je Petković.

Pomenuta lokacija jeste vlasništvo Republike, ali postoji podrška Republičke direkcije za imovinu da se ona iskoristi na dobrobit Užica i građana Užica.

– Predsednik Bajine Bašte Radomir Filipović i ja smo se dogovorili da preduzmemo aktivne mere da uredimo ovu lokaciju i da unapredimo putnu infrastrukturu što je osnov za razvoj turizma na ovoj planini. Namera je da zajedničkim snagama, uz pomoć Republike, obezbedimo da u narednim godinama imamo nekoliko realizovanih projekata vrednih više miliona evra u svrhu razvoja turizma na Tari – dodao je gradonačelnik Užica.

Predsednik Opštine Bajina Bašta je istakao da je prioritet dve lokalne samouprave da se prostor na Kaluđerskim Barama, koji je u vlasništvu Republike, privede nameni turizma.

– Uređenjem prostora u srcu Tare koji pripada teritoriji Bajine Bašte, a vlasništvo je Vojne ustanove Tara treba da postane trg koji će biti simbol Tare po kome će ova planina biti prepoznatljiva – rekao je Filipović.

Autor: LZS