Filmovima podsetili na nekadašnje sjajne sportiste – Milutinca, Svetomira Đukića, Veru Nikolić

Deveti međunarodni festival sportskog filma na Zlatiboru svečano je otvoren sinoć u dvorani zlatiborskog Kulturnog centra. Festival su otvorili predsednik skupštine Arsen Đurić, i umetnički direktor festivala Jovan Marković, a zbog epidemiološke situacije, uz poštovanje svih zdravstvenih mera i preporuka festivalu su prisustvovali samo predstavnici medija i dobitnici nagrada.

Prvi film koji je prikazan na festivalu je „Milutinac”. Priča o proslavljenom jugoslovenkom fudbaleru, kapitenu čuvene generacije Montevideo. Film Vladimira Stankovića govori o velikom humanisti, lekaru, fudbaleru i, pre svega, velikom čoveku koji je svojom tragičnom sudbinom  obeležio jednu epohu jugoslovenskog fudbala.

Festivalski program svečano je otvoren premijerom dokumentarnog filma „General Svetomir Đukić“. To je uzbudljiva istorija o Svetomiru Đukiću, rodom iz Ražane kod Kosjerića, osnivaču srpskog i jugoslovenskog olimpizma. On je na igrama u Stokholmu 1912. predvodio prvu olimpijsku delegaciju Srbije i postao član Međunarodnog olimpijskog komiteta, u kome nas je predstavljao četiri decenije.

Dobitnica festivalske nagrade za životno delo je poznata atletičarka i svetska rekorderka Vera Nikolić. Ona je nagrađena za svetsku afirmaciju srpske atletike. Uvažena Vera uspešno se bavila atletikom još od rane mladosti. Samo 16 godina imala je kada je postala reprezentativka Jugoslavije i prvakinja Balkana. Sa nepunih 18 godina postala je evropska šampionka, osvajila je prvo mesto u trci na 800 metara na evropskom prvenstvu u Budimpešti. To je za Jugoslaviju bila prva zlatna medalja na evropskim atletskim prvenstvima.

Nagrada za životno delo festivala „Zlatibor 2020.“ dodeljena je i Radio Beogradu za poznatu emisiju „Vreme sporta i razonode“. Ova popularna radio emisija, sa tradicijom dugom šest decenija, jedna je od najtrajnijih radio programa u srpskim i evropskim okvirima. Svakako i jedna od najslušanijih radio emisija Jugoslavije i Srbije. Nagradu je primio Vlade Radičević, urednik sportske redakcije Radio Beograda.

Povelja „Nataša Kovačević“, u čast nesalomljive košarkaške reprezentativke, čije ime nosi festivalsko priznanje „Heroj sporta i života“, dodeljena je Milošu Zariću,  istaknutom paraolimpijcu Srbije.

Užičanin Miloš, čovek ogromne volje i upornosti okitio se u atletici brojnim medaljama sa evropskih i svetskih prvenstava. U Londonu je postao svetski prvak u bacanju koplja, a na letnjim paraolimpijskim igrama u Rio de Žaneiru u bacanju kugle zauzeo je sedmo mesto.

Dobitnicima za životno delo Vladimiru Cvetkoviću i Perici Radenkoviću, priznanja će biti uručena naknadno.

 

Leave a Comment