EKOLOGIJA: 16 000 STABALA ZA 16 000 LOŽIŠTA

UŽICE – Akcija “16 000 stabala za 16 000 ložišta” počela je danas u Užicu i sprovodiće se do kraja februra. Cilj akcije je, kako je naveo zamenik gradonačelnika Užica Ivan Stanisavljević, da 16.000 domaćinstava dobije po jednu sadnicu drveta i zasadi u svom dvorištu, a sve u cilju smanjenja aerozagađenja.

– Procena je da u ovom gradu postoji oko 16.000 hiljada individualnih ložišta, koja značajno utiču na kvalitet vazduha. Ideja je da svako ko koristi individualni sistem grejanja dobije po jednu sadnicu belog jasena ili mleča, finansiranu iz budžeta grada, da je zasadi u svom dvorištu. Na ovaj način želimo da direktno uključimo naše sugrađane u rešavanje ovog komleksnog višedecenijskog problema. Sadnice su starosti četiri godine – rekao je Stanisavljević.

Kao čovek od struke, šumarski inženjer, Stanisavljević tvrdi da je pošumljavanje jedna od najboljih metoda za dugoročno rešavanje pitanja kvaliteta vazduha i zaštite životne sredine u celini.

– Obzirom da je poznato da se po jednom hektaru sadi 2.500 sadnica, 16.000 sadnica bi povećao zeleni pojas grada za više od 6 hektara. Uporedo sa ovim projektom u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine u toku godine planiramo da pošumimo novih 10 hektara u širem centru grada kao nastavak prošlogodišnjeg projekta pošumljavanja „Udahnimo život prirodi“ – rekao je Stanisavljević.

On je takođe podsetio da je iz gradskog budžeta izdvojeno 40 miliona dinara za energetsku efikasnost, kojim će se subvencionisati ugradnja stolarije, prelazak na gas, kotlovi i slično.

U akciji su učešće uzeli i volonteri Kancelarije za mlade Grada Užica.

– Akcija traje do kraja februara i svake nedelje volonteri će deliti flajere i obaveštavati građane o samoj akciji – rekla je Marija Maričić, koordinator užičke kancelarije za mlade.

Užičani zainteresovani za sadnicu mogu da se prijave putem obrasca na sajtu grada, u kancelarijama Odeljenja za zaštitu životne sredine i održivi razvoj, putem e-mail-a: ijasamodogovoran@uzice.rs ili telefonom na 031 592 421.

Autor LZS

 

Leave a Comment