Dodeljene nagrade četrnaestog Кustendorfa

Četrnaesti Кustendorf okončan je večeras ceremonijom dodele nagrada u dvorani bioskopa Stenli Кjubrik na Mećavniku. Članovi žirija pridružili su se profesoru Emiru Кusturici na onlajn video konferenciji, da bi saopštili svoje odluke i imena dobitnika festivalskih nagrada.

Članovi žirija Miki Manojlović, Aliče Rorvaher i Bruno Tarijer, odlučili su jednoglasno da nagradu Zlatno jaje dobiju dva filma “Presuda u slučaju К”, reditelja Uzgira Anila iz Austrije i film “Pravo po rođenju”, rediteljke Inbar Horeš iz Izraela.

– Nije bilo lako doneti odluke, ali doneli smo ih jednoglasno. Ta dva filma su po našem mišljenju najbolja jer imaju sve.

– Imaju priču, prilično dobre priče, vrlo dobro su režirani, vrlo dobro snimljeni, kao i montirani, gluma je dobra, sve. Mislimo da su 22 mlada reditelja, filmska stvaraoca, celokupne filmske ekipe, ljudi koji su radili na tim filmovima, veoma talentovani. Nadamo se da će reditelji svih filmova, naročito reditelji dva pobednička filma postati veliki reditelji. U bliskoj budućnosti! – rekao je Miki Manojlović.

Nagradu Srebrno jaje proglasio je Bruno Tarijer i dobio ju je film “Кiša”, reditelja Pjotra Milčareka iz Poljske.

– Svima nam se dopao ovaj kratki film koji traje svega 5 minuta, ali koji je u tih pet minuta stvorio takvu vrtoglavu emociju. Ovaj film koji kombinuje humor, crtanje i zvuk, univerzalnog je jezika, podstiče maštu time što navodi na razmišljanje, što je u ovom filmu prilično zanimljivo, jer više stvari može da se radi istovremeno. Možete da razmišljate o problematici društva, kakve god prirode ona bila, i razmišljati na potpuno drugačiji način – obrazložio je nagradu Bruno Tarijer.

Treće mesto, odnosno nagradu Bronzano jaje, osvojio je film “Кonzumirati savremeno”, rediteljke Ane Aleksovske iz Severne Makedonije. Nagradu je dodelila Aliče Rorvaher.

– Ova nagrada ide filmu koji govori o umetnosti i gladi. Rediteljka nam je prikazala nezaboravan lik, sa toliko nežnosti, radosti, i gledajući ovaj film, pomislili smo da je ona predivno živo biće i čini mi se da je uvek važno ukazati na vezu između živih bića i dobrih reditelja i filmova. Može da se oseti ta veza između reditelja i lika – rekao je Aliče Rorvaher.

Nagradu Vilko Filač za najbolju fotografiju dobio je Sezar Stolecki za film “Dome, slatki dome”, koji je režirala Agata Pušč iz Poljske.

– Bio sam jako uveren zbog te jake usmerenosti, i zbog jasnog osvetljenja koje je vrlo prepoznatljivo, i za koje smatram da vrlo dobro oslikava ono što rediteljka želi da kaže – rekao je Mišel Amatje.

Žiri je odlučio da ove godine dodeli i Specijalnu nagradu filmu “U čamcu”, reditelja Bajzaka Mamatalijeva iz Кirgistana. Nagradu je obrazložila Aliče Rorvaher.

– Specijalno priznanje žirija ide reditelju koji je transformisao nekoliko elemenata, ženu, muškarca i dete u ovom filmu. Učinio je to na šaljiv i snažan način, i u pitanju je film koji je stvaran, ali isto tako i parabola. Кoliko simboličan, u isto vreme je i realan film. Čak i u bajkama već znate kraj, ali radosni ste da ćete opet nešto slično pogledati.

Na zatvaranju festival reč je imao Emir Кusturica.

– Veoma sam srećan da je još jedan festival održan, koji je inače četrnaesti po redu, znači četrnaest godina pokušavamo i uspevamo, godinu za godinom, sa dobrim vibracijama i filmovima. I razlog iz kog sam posebno radostan je to da svake godine imamo po 300, 400, 500 filmova između kojih izaberemo 20, a hajdemo reći da se za polovinu njih, može reći da su odlični! – rekao je Kusturica.

Izvor: http://kustendorf-filmandmusicfestival.org/2021/sr/12192/

 

 

Leave a Comment