Do sada 188 vrsta ptica u rezervatu “Uvac” – Idemo na 200!

Dana 13. maja 2020. godine, na lokalitetu Кokin Brod, nedaleko od brane HE “Кokin Brod” i Vizitorskog centra, na samoj obali Zlatarskog jezera, čuvar zaštićenog područja Stevo Radovanović je prvo uočio a potom i fotografisao “neku neobičnu pticu”, a koju je prvi put posmatrao. Fotografije je prosledio zaposlenim kolegama, sa pitanjem: “Šta je, bre, ljudi, ovo?”. Iskreno, niko nije znao odgovor – jer su se svi prvi put susreli sa ovom vrstom. Za pomoć oko identifikacije smo se obratili starim “znancima”, odnosno prijateljima i saradnicima iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i Ekološkog udruženja “Čuvari prirode”, gospodi Milanu Ružiću, Branu Rudiću i Đurđu Đukoviću. Ubrzo/odmah su počeli da stižu odgovori: “Ooooo, super, sjajno…! Šljuka kamenjarka! Arenaria interpres! Кad, ko, gde…? Ooooodličan nalaz!”

Znači, šljuka kamenjarka (Lat. Arenaria interpres)! Znači, 188. vrsta za Uvac! Pride, izuzetno, izuzetno retka vrsta za Srbiju, još ređa za područje južno od Save i Dunava.

U publikaciji Ptice Srbije – kritički spisak vrsta, objavljenoj 2015. godine (Izdavači: Pokrajinski zavod za zaštitu prirode i Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, priređivači: Marko Šćiban, Draženko Rajković, Dimitrije Radišić, Voislav Vasić i Uroš Pantović), o šljuki kamenjarki piše:

“Landbeck (1843) navodi da je početkom 19. veka u Sremu beležena samo na Dunavu i da je vrlo retka. Nakon tog perioda vrsta je do 1950. evidentirana samo jednom i to u okolini Sente (Čornai, 1939). U drugoj polovini 20. i početkom 21. veka nađena je na više lokaliteta u Bačkoj i Banatu (npr. Antal i sar., 1971; Pelle, 1967; Dimitrijević, 1984; Ternovac i Lukač, 1989; Lakatoš, 1992; Hulo, 1997b; Gergelj i sar., 2000; Verebelji i sar., 2005; Šćiban i sar., 2010). Najviše su zabeležene četiri ptice na jednom mestu (Pelle, 1967; Hulo, 1997a). Južno od Save i Dunava nađena je svega u tri navrata (Stojnić, 2000; Popović, 2001; Raković i Novaković, 2003).

Šljuka kamenjarka - Foto Zlatar info
Šljuka kamenjarka – Foto Zlatar info

Very rare during the 19th and first half of 20th century. By the beginning of the 21st century, the species was recorded mainly in Banat and Bačka regions. There are only 3 findings south of the Sava and Danube Rivers. Migrant.”

Ponavljamo/citiramo: “Južno od Save i Dunava nađena je svega u tri navrata (Stojnić, 2000; Popović, 2001; Raković i Novaković, 2003).” Znači, u prvom narednom izdanju knjige, treba ovo promeniti u “Južno od Save i Dunava nađena je svega u četiri navrata” i dodati: Radovanović, SRP “Uvac”, 2020!

Elem, sjajan nalaz, svakako!

Par reči o samoj ptici/vrsti: Dužina tela od vrha repa do vrha kljuna je od 21 do 24 cm. Srednje velika, okruglasta ptica iz porodice Scolopacidae sa karakterističnim klinastim, zašiljenim kljunom, narandžastim nogama i prošaranim krilima koja se najbolje vide dok ptica leti. Polni dimorfizam je prisutan, a posebno izražen tokom perioda gnežđenja. Mužjak tada ima jarko narandžasto obojeno pokrovno perje na leđima i krilima, dok su ženke i mladi mužjaci smeđe obojeni, sa zagasitim nijansama narandžaste. Gnezdi se na obalama Skandinavskog poluostrva, severnim obalama Azije, Grenlanda i Severne Amerike. Selica je. Zimu provodi uz obale severne, zapadne i južne Evrope, Afrike, južne, istočne i jugoistočne Azije, Severne Amerike, Južne Amerike i Australije. Gnezdi se u priobalnim područjima, na kamenitim, šljunkovitim i peščanim obalama mora, zalivima i priobalnim močvarama. Van perioda gnežđenja, zadržava se uz morske obale i ređe na prostranim jezerima i rekama. Hrani se insektima i njihovim larvama, račićima, mekušcima, glistama i drugim beskičmenjacima.

(Navedene podatke o vrsti nam je dostavio Milan Ružić, a deo smo “skinuli” sa interneta.)

Ranije smo pisali: cilj nam je da na Uvcu zabeležimo svih 200 vrsta ptica! Mišljenje ornitologa je da je ovo veoma realan cilj. (Čak, neki eminentni ornitolozi smatraju/mišljenja su da na Uvcu možemo očekivati i svih 220 vrsta! – samo da dobro “otvorimo oči”). Da nije bilo vanrednih okolnosti, svakako bi se ovom cilju znatno približili tokom proleća 2020. godine… Šljuka kamenjarka je, ponavljamo, 188. vrsta!

Nastavljamo dalje!

Poziv za pomoć i podršku je vazda otvoren!

Bujrum, iliti: dobrodošli!

U prilogu se nalaze i tri fotografije koje je “napravio” čuvar Stevo Radovanović (ponosni “pronalazač”!), kao i jedna fotografija na kojoj smo pticu samo malo “približili” i “pojačali” kontrast – ovo iz razloga što su originalne fotke načinjene mobilnim telefonom, te nisu baš vrhunskog kvaliteta.

Darko Ćirović, Rezervat Uvac d.o.o.; naslovna foto: Arenaria_interpres_-_foto_Hans_Hillewaert_-_izvor_Wikipedia

Leave a Comment