Česnica od 1.500 kuglica

Na radost dece i odraslih i ovog Božića lomila se česnica sa zlatnim dukatima pred crkvom Svetog Đorđa u Užicu. A da česnice bude dovoljno velika i dovoljna za sve okupljene pobrinulo se pekarsko preduzeće „Sreten Gudurić“, dok Grad Užice i zlatara obezbeđuje dukate.

Milenko Milutinović, predsednik odbora direktora „Sretena Gudurića“, kaže da od 2017. godine ovo preduzeće na najradosniji praznik pravi česnicu i to velikih dimenzija.

– Česnica je prečnika 2,20 metara, jer je toliki prečnik našeg vozila kojim je dostavljamo ispred crkve, a cilj nam je da se kvalitetno preveze. Imamo kapaciteta i za veću, ali nemamo toliko vozilo. Česnica se sastoji od 1.500 kuglica težine od po 35 grama, što je ukupna težina 52,5 kilograma. U to je utrošeno dve trećine brašna, a ostalo su so, kvasac i voda – kaže Milutinović.

Na pravljenju džinovske česnice radi četovoro ljudi.

– Izrada traje četiri sata, a peče se oko sat vremena. Posle se ukrasi, na njoj piše Grad Užice, ispod Hristost Vaskrse, pa krst i na dnu ime našeg preduzeća. Smesa kojom se ukrašava je od vode i soli. Peče se uoči Božića i ujutru se dostavlja. Zlatnici se stavljaju u neku od kuglica, pa gde se zadese pri sastavljanju i pečenju – kaže Milutinović.

„Sreten Gudurić“ pravi česnicu i za crkvu na Ponikvama, ali znatno manju. Ovom prilikom čestitaju Božić svim građanima Srbije.

Autor:LZS

 

Leave a Comment