Badnjak u Užice stigao iz Kremana

Jutros na Badnje jutro, shodno tradiciji, zamenik gradonačelnice Užica Dragoljub Stojadinović i članovi Gradskog veća Vladimir Sinđelić i Slobodan Šiljković u Кremnima su posekli badnjak.

– I na ovaj način čuvamo naše običaje, jer nemojte zaboraviti da jedan narod postoji toliko koliko čuva svoju tradiciju veru i običaje. Srpski narod je kroz svoju dugačku istoriju prolazio kroz veoma teške periode, ali u svim tim periodima uspeo je da sačuva veru i običaje i da sačuva sebe. Svim našim Užičanima čestitam Badnji dan i želim da u miru i radosti dočekamo najveći hrišćanski praznik Božić. Mir božiji, Hristos se rodi! – rekao je Stojadinović.

Badnjak je osveštao sveštenik užičke crkve Vladimir Stefanović navodeći da nema veće vere od hrišćanske i lepših običaja od srspskih.

– Skupili smo se ovde na Badnje jutro da kao hrišćani dočekamo rođenje Hristovo, da se seče badnje drvo, da nas greje njegova toplota i da ljubav i razumevanje budu između nas. Svima srećan Badnji dan i da u miru i radosti dočekamo Božić – poručio je sveštenik.

Nakon seče badnjaka u domaćinstvu Čeda Vračarića predstavnici grada su podelili su božićne paketiće mališanima iz nekoliko domaćinstava.

Podizanju i osveštanju badnjaka ispred Gradske kuće prisustvovala je gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević sa saradnicima i direktorima javnih preduzeća i ustanova.

Nalaganje badnjaka biće u Crkvi Svetog Đorđa u 17 časova, dok će na Božić 7. januara u 9.30 časova u porti Crkve biti upriličeno lomljenje Božićne česnice u kojoj će se nalaziti tri zlatnika.

Autor:LZS

Leave a Comment