Arheološki park vikendom biće otvoren samo za najmlađe osnovce

Neolitsko naselje „StaPark“ u Staparskoj banji kod Užica svakog vikenda biće otvoreno za učenike od prvog do četvrtog razreda. Deca će u nekoliko radionica moći da se upoznaju kako je živeo i kako je koristio prirodu praistorijski čovek.

Snežana Milosavljević, menadžer projekta „Neolife“ iz Regionalne razvojne agencije, rekla je da je ovaj projekat u završnoj fazi opremanja, a njegovo otvaranje se očekuje 9. oktobra kada je Dan grada Užica.

– Grad Užice u partnerstvu sa Umetničkom školom, Turističkom organizacijom Užice i Regionalnom razvojnom agencijom od ovog vikenda kreće u akciju da svake subote i nedelje održava besplatne radionice za osnovce od prvog do četvrtog razreda. Tu će biti radionica za male arheologe, rad sa glinom i mogućnost pečenja na otvorenoj vatri, a u kući (odakle će se rukovoditi arheološkim parkom) imaće arheološko crtanje. Uz stručnu pomoć arheologa upoznaće se i sa oruđem i oružjem koje je koristio praistorijski čovek, a nakon toga biće i organizovan i kviz – rekla je Snežana.

Radionice će održavati svakog vikenda i to dva puta dnevno. Za decu i njihove roditelje biće organizovan prevoz mini busom sa rampe u naselju Turica, i to 10 i 10.30 časova za prvu radionicu od 11 do 13 časova, a za drugu radionicu od 14 do 16 časova sa istog mesta kreće prevoz u 13 i 13.30 časova. Naravno, tu je obezbeđen povratak, a za vreme boravka u neolitskom naselju i osveženje. Snežana je zamolila roditelje da decu adekvatno obuku jer će raditi sa glinom, blatom i peskom, pa će kući deca doći isprljana.

– Ono što sledi je zvanično otvaranje arheološkog parka za Dan grada, a za turiste i sve druge posetioce biće u funkciji od proleća naredne godine – dodala je Snežana.

Ratko Trmčić, gradski većnik, rekao je da će se ovaj program izneti svim direktorima škola i da očekuje lepu saradnju.

– Nadam se da će za iduću školsku godinu ovaj program ući u godišnji plan rada škole – rekao je Trmčić.

Ovo neolitsko naselje je površine 600 kvadrata, ima četiri nastambe i petu zemunicu, kao i savremenu kuću sa klasičnom arhitekturom koja ima slamenu pokrivku. Svi sadržaji za radionice nalaze se u tim objektima. Replika je urađena na osnovu arheoloških istraživanja sedamdesetih godina prošlog veka na obližnjem brdu Gradina, gde je utvrđeno da je tu živeo neolitski čovek.

Autor: LZS

Leave a Comment