Startovala Drinska regata LJUBOVIJA 2021

DVADESETA, jubilna „Drinska regata“, koju je utemeljila i organizuje opština LJubovija sa Turističkom organizacijom te opštine, krenula je, po tradiciji, sa Drine kod sela Rogačice, nadomak Bajine Bašte.

Sjatilo se u priobalje Drine više od 10.000 ljudi, koji su se, posle pozdravnih reči domaćina Milana Jovanovića, predsednika opštine LJubovija i ministarke trgovine,turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, krenuli na spust rekom dugačak više od 40 kilometara.

Regata, koja je značajno uvećala značaj Azbukovice na turističkoj mapi Srbije, ali i Evrope i sveta, jer je postala jedna od najvećih manifestacija na vodi i kraj nje, pozdravljana je, na svakom koraku, sa obala ljudi iz bajinobaštanskog i ljubovijskog kraja, ali i komšija sa leve obale Drine, iz bratske Republike Srpske. Mnogobrojna plovila,i učesnici na njima,koji su stigli sa svih strana i iz rasejanja „premostili“ su reku, a pesma, zvuci instrumenata, smeh i dobro raspoloženje “regetaša“ učinili su ambijent na reci tokom čitavog spusta čarobnim.


O svemu se vodilo računa, naravno najviše o bezbednosti učesnika, koji su na plovima imali i roštilje, silno iće i piće, razne muzičke instrumente, pa i trešnjev top. Utisci su im sveži sa koncerta Marije Šerifović predhodne večeri u LJuboviji, a „štelovali“ su se za koncert Svetlane Cece Ražnjatović.

Vidoje Jovanović, nekdašnji predsednik opštine LJubovija, ponosan je na regatu, čiji je jedan o ključnih i zaslužnih utemeljivača. Za dve decenije, kako kaže, „regata je uzdigla turizam u Azbukovici skoro do neba“. Ovo je dan kada u LJuboviju stižu dragi gosti ovdašnjim ljudima, ali i predstavnicima vlasti.

– Svi mi Azbukovčani navikli smo da dajemo sve od sebe da regata bude što bolje organizovana, jer je ona postala „zaštitni znak“ našeg zavičaja – kaže diplomirani pravnik Brano Petrović, čiji su roditelji bili legendarni turistički i ugostiteljski radnici i domaćini koji su ukazivali na blagodeti Drine kada je to malo ko razumeo.

Izvor: Novosti, foto: V.Mitrić

Leave a Comment