“Srednjovekovno blago Zapadne Srbije” na Starom gradu

Promocija filma i panel diskusija na temu „Srednjovekovno blago Zapadne Srbije“, održana je na tvrđavi Stari grad. Učesnike panela i sve prisutne pozdravila je gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević, uz posebnu zahvalnost direktorki Golubačke tvrđave Iskri Maksimović i njenim saradnicima, na podršci tokom rekonstrukcije i naročito promocije našeg Starog grada.

– Srednjovekovno blago Zapadne Srbije okupilo nas je večeras i nadam se da neću biti neskromna, ako kažem da sigurno nema boljeg mesta za to, od ovog na kome se nalazimo. Tvrđava Stari grad, predugo je čekala, ali na sreću i uz velike napore, angažovanje i uložena finansijska sredstva, dočekala rekonstrukciju. Nakon svih do sada izvedenih radova, ovo je zdanje kojim se mi Užičani ponosimo, a koje iz dana u dan ima i sve više domaćih i inostranih turista i posetilaca. Ipak ono što nas, pored toga, posebo raduje su upravo ovakvi programi i sadržaji, kojih će biti sve više u ovoj, ali i narednoj, za sve nas veoma važnoj godini. Užice će biti nacionalna Prestonica kulture, a tvrđava Stari grad mesto okupljanja i promocije novih sadržaja – istakla je gradonačelnica uz obećanje da će grad nastaviti da ulaže i u infrastrukturu i u programske sadržaje.

Prema rečima direktorke Golubačke tvrđave Iskre Maksimović svi infrastrukturni radovi jesu važni, ali su daleko važnije aktivnosti na promociji urađenog.

– Mi od prezentacije živimo, tvrđava je od 2020. godine do danas imala 650 hiljada posetilaca, više ne idemo ispod 1000 dnevno, čak ćemo morati da skraćujemo i smanjujemo, jer ona ima svoje kapacitete i to je ono čime se dalje bavimo. Ono što je suština je prezentacija, uređenje je tehnički deo, ali glavni posao je ono što pružimo posetiocima – rekla je Maksimović.

Svi učesnici panela složili su se da užička tvrđava poseduje veliki turistički potencijal, koji bi u narednom periodu trebalo maksimalno iskoristiti, kako bi se privukao što veći broj turista.

I ovaj događaj deo je programa Osmog festivala prirode i kulturnog nasleđa, koji se završava danas, promocijom dokumentarnog filma „Bela crkva Кaranska“ i promocija istoimenog reprint izdanja knjige Rada Poznanovića.

Izvor: Grad Užice

Leave a Comment