Zlatiborsko jezero dobija pun sjaj u julu

U toku su radovi na uređenju jezera u centru Zlatibora, koje izvodi KJP „Zlatibor“, a izvode se u sklopu potpune rekonstrukcije centra Zlatibora. Menjaju se ploče na trgu, pravi se veliko šetalište, menja se mobilijer, menja se i jezero.

Foto KJP Zlatibor

– Oko celog jezera se prave odvodi i drenažni kanali za svu prljavu vodu, koja se do sada ulivala u jezero. Puniće se vodom iz dve podzemne bušotine koje će dovoditi čistu vodu.

Biće dovoljne količine bakteriološki čiste vode. Plan je da se dno i zidovi jezera presvuku nepropusnim materijalom, a sve će biti obojeno prirodnim bojama, tako da se potpuno uklapa u sredinu. Uz obalu duž celog jezera, iznad površine vode, biće urađeni kao mostovi, koji će biti obezbeđeni – kaže naš sagovornik.

Nakon tih radova, da voda ne bi bila ustajala i imala dosta kiseonika, postaviće se fontane.

– Na svaka dva metra u dužini od 150 metara i sa jedne i sa druge strane jezera biće postavljene prskajuće fontane. One se postavljaju da bi u vodi bilo kiseonika. Naravno, to će pratiti razne boje svetla, tako da će stvarno izgledati prelepo – dodao je Srđan Pantović.

Foto KJP Zlatibor

Očekuje se da 90 posto ovog obimnog posla bude završeno do 15 jula ove godine.

Prilikom čišćenja radnici KJP „Zlatibor“ su pronašli razne predmete, ponajviše mobilnih telefona. Nije to jezero „bunar želja“, da baciš mobilni telefon i pomisliš želju, već su oni dospeli na drugi način.

Foto TO Zlatibor

– U jezeru je nađeno sve i svašta, a ponajviše mobilnih telefona. Mnogi žele da se slikaju pored jezera sa mosta, naročito za Novu godinu, pa tako pijanima ispadne telefon. Bila je poprilična količina neupotrebljivih mobilnih telefona, jer jezero nije čišćeno dve godine – kaže Srđan Pantović, direktor KJP „Zlatibor“.

Foto KJP Zlatibor

Pored telefona najviše je nađeno i baklji, koje su opet ispadale onima koji su malo više popili za Novu godinu, a nađena je i jedna stara srebrna viljuška za koju Srđan kaže da najverovatnije potiče iz vremena dok se jezero pravilo.

Foto TO Zlatibor

– Jezero je počelo da se pravi još tridesetih godina prošlog veka, a zvanično je otvoreno 1947. godine. Do osamdesetih je bila samo zemljana podloga. Nekada su se tu kupali, a bilo je dosta šarana u toj travi. Kada se izbetoniralo, malo uredila pešačka staza oko jezera, postalo je prava atrakcija u to vreme. Godinama smo gledali da ga unapredimo, ali pravi sjaj će dobiti tokom ove najveće rekonstrukcije koju trenutno radimo – kaže Srđan.

foto TO Zlatibor

Turisti će moći da uživaju i u šetnji dugačke pešačke staze koja će povezivati od naselja Jelena Anžujska do centra Zlatibora.

Turisti će moći da uživaju i u šetnji dugačke pešačke staze koja će povezivati od naselja Jelena Anžujska do centra Zlatibora.

Autor: LZS, foto KJP Zlatibor i TO Zlatibor

Leave a Comment