Zlatiborski delikatesi na Festivalu srpske trpeze

Tokom vikenda 10. i 11. septembra održan je treći po redu Festival srpske trpeze u organizaciji udruženja “Čuvari ognjišta” u Beogradu na platou TC BIG Rakovica. Na ovoj jedinstvenoj manifestaciji koja objedinjuje našu kulinarsku tradiciju, izvornu muziku i kulturno nasleđe učestvovala je i Turistička organizacija Zlatibor.

Na štandu Turističke organizacije Zlatibor posetioci su mogli da probaju suvomesnate kao i tradicionalne proizvode od mleka, sir i kajmak. Sirevi različitih ukusa mlekare „Naša Zlatka“ posebno su privukli pažnju mnogobrojnih posetilaca, a iz mlekare su najavili da će uskoro pravititi proizvode od organskog mleka.

Kako je Zlatibor poznat kao planina pogodna za razvoj zdravstvenog turizma, na trpezi su se našli i zdravi i ukusni, slani i slatki specijaliteti koje su pripremili vrsni kuvari iz Specijalne bolnice „Čigota“.

Pored degustacije, posetioci štanda jednog od najposećenijih centara planinskog turizma u našoj zemlji mogli su da se upoznaju sa turističkog ponudom, kao i sa novitetima koji ih očekuju u narednom periodu. Na Zlatiboru počinje da se gradi savremeni sportski kompleks, sa dvadeset terena, a uskore se otvara novi hotel sa pet zvezdica, koji pripada hotelskoj grupaciji Karisma Hotels & Resorts, i to će biti prvi njihov hotel otvoren u Srbiji.

Gastronomsku ponudu gotovo uvek prati muzički program, pa su se na centralnoj bini publici predstavili Udruženje za negovanje narodne tradicije “Zlatibor” i trubački orkestar Dejana Jevđića, koji su svoj nastup započeli pesmom “Zlatibore, moj zeleni bore”. Posetioci Festivala srpske kuhinje su imali priliku da se upoznaju sa radom ovog udruženja, čiji članovi teže očuvanju kulturnog nasleđa, narodnih običaja, pesama i igara.

Na kraju, trubači osvajači pregršt nagrada su odsvirali užičko kolo na oduševleni svih prisutnih, od kojih su se neki pridružili članovima Udruženja i zaigrali kolo na platou ispred Tržnog centra.

Ova jedinstvena manifestacija pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija još jednom je okupila veliki broj učesnika i izlagača koji su se posetiocim predstavili kroz različite aktivnosti u takmičarskom, edukativnom i kulturnom programu.

Izvor: TO Zlatibor

Leave a Comment