ZLATIBORSKA HAJKA NA VUKA: Uloviti vuka, to je kao osvojiti Vimbldon

Rano hladno zimsko jutro, a ispred lovačkog doma na Zlatiboru, na strelištu Zova počelo okupljanje lovaca. Svi ko zapete puške spremni da krenu na hajku na vuka. Okupljanje lovaca je počelo još u petak na ovogodišnji Sabor lovaca i proslavu 120 godina postojanja lovačkog društva “Zlatibor – Čajetina”. Tradicionalna hajka na vuka, 41. po redu, okupila je preko 300 lovaca iz svih krajeva Srbije, Republike Sprske, Crne Gore, Mađarske, Slovenije, Hrvatske…

Pre nego što krenu na teren vrši se upis i evidencija svih lovaca. Dok se čeka pije se kafica i čaj. Bilo je snega i kiše na ranijim hajkama, ali ovakve magle, kažu lovci još nisu videli. Svi trljaju ruke da bi ih ugrejali od hladnog vetra koji probija do kostiju, a u međuvremenu je počeo i sneg. Od ranog jutra je veselo, pa su česte i šale.

– Pustio si brkove, e baš te briga, više te neće zvati Ćelo, nego Brko – čuje se za jednim stolom, a onda smeh.

Dok se prebrojavaju i doređuju zadaci, Marko Pantović, sekretar LU “Zlatibor – Čajetina”, za LZS kaže da su juče bile streljačke discipline, a danas sledi hajka.

– Vuk će se loviti na terenu Lečića vrh, Vučijak, Klade. Očekujemo oko 300 učesnika u lovu i naše članstvo. Vreme nam ne ide na ruku, ali sve je to priroda i draž da se ide u lov. Nije idealno i nikad nije idealno, tako da smo naviknuti na razne uslove. Nadamo se da ćemo srediti vuka. U prethodnih mesec dana smo intezivno pratili divljač i na ovom potezu su viđena 4 vuka. Dozvoljen je odstrel pet vukova, ali mi ćemo biti zadovoljni i da jednog ulovimo. Prošle godine smo imali priliku da odstrelimo vuka gde je gost pucao, ali nije bio precizan – kaže Pantović.

On je dodao da su vukovi ove godine napravili manje štete nego prethodnih godina, ali su samom LU naneli štetu tako što su rastrgli jednu košutu.

– Za dve i po godine, kako je počeo projekat repropdukcija jelenske divljači, pušteno je 60 jedinki, od kojih je 12 nedavno stiglo u prihvatilište. Zabeležene su i prinove, tako da sada ukupno imamo oko 80 jedinki – kaže Pantović.

To nisu jedine prinove u ovom lovištu.

– Zajedno sa Biološkim fakutletom pokrenuli smo monitoring medveda gde smo obeležili 4 jedinke medveda, a oko 12 do 13 jedinki su stalno prisutne u našem lovištu. Njihova brojnost raste. Jedna obeležena mečka je omecila 4 mečeta – dodao je Pantović.

Već je vreme za polazak na teren i daju se poslednja uputstva.

Najmlađi među lovcima je devetogodišnji Ranko Marković njegov brat Dejan (14) sa Zlatibora.

– Nije nam prvi put da smo u lovu. Ranko je išao nekoliko puta, a ja sam bio više puta i na hajci na vuka. Idemo sa tatom i sve je super. Nema veze što je hladno, dobro smo obučeni. Od svega najlepše je druženje – kaže Dejan.

Tu je i grupa lovaca iz Čuruga. Uroš Đuradin kaže da je prvi put na zlatiborskoj hajci.

– Lovim od 1995. godine i prvi put sam ovde. Pre mesec dana sam ulovio prvog vuka u Blacu, nadam se da ću i ovde biti te sreće – kaže gost iz Čuruga.

Branko Miodanić iz Prnjavora kaže da na hajku na vuka na Zlatiboru dolazi već 30 godina.

– Imao sam sreće da sam pre nekoliko godina u Murtenici, a pre toga na Torniku sam ulovio vuka. Uloviti vuka je kao kada osvojite Vimbldon u tenisu. To je vrh u lovu. Ima jedna priča da najpoznatiji lovac iz mog vremena pokojni predsednik Tito nikada nije ulovio vuka, jer ne može da se naštima. To mora da se ima sreće, volje, strpljenja i želje – kaže Branko, koji je došao sa grupom od 16 lovaca.

I ova hajka nije prošla bez jedine žene lovca Milice Bukvić. Ima 77 godina i ovo joj je 31 put da prirustvuje hajci na vuka.

– Sada je veliki problem magla, pa vukovi imaju šanse. Ako sneg padne, biće tragova i lakšeg lova. Ovde sam najviše zbog šetnji i lepote prirode. Nema žena u lovu, valjda im je malo teško, ali meni baš prija. Lepo je druženje i volim priordu – kaže Milica.

Izvršena je raspodela po sektorima i lovci krenuše sa svojim vođama na teren. U međuvremenu je počeo sneg da pada, pa će malo olakšati lovcima, bar naiđu tragove. Ali, hajka se završila bez ulovljenog vuka.

Autor: LZS

Leave a Comment