ZLATIBOR ĆE BITI LIDER SPORTSKOG TURIZMA U SRBIJI

Specifične klime, prosečne nadmorske visine od 1.000 metara, čist i blag vazduh, Zlatibor je od davnina bio mesto pogodno za oporavak bolesnih i rekreaciju zdravih ljudi. Blagodeti zlatiborske klime prepoznale su i brojne sportske ekipe koje već dugi niz godina organizuju svoje visinske pripreme na Zlatiboru, i sa planine odlaze na takmičenja gde ostvaruju najbolje rezultate.

Zlatna planina ima jako dobre uslove za razvoj sportskog turizma. Izgrađena infra i suptrastruktura na veoma su zavidnom nivou, što je neophodno za razvoj ove vrste turizma. Otvoreni fudbalski, košarkaški i teniski tereni, sportska hala, bazeni, predeli za jahački sport, biciklističke staze, veliki broj hotela visoke kategorije i dobra organizacija boravka sportista razlog su da na Zlatiboru svake godine borave najpoznatije sportske ekipe, kao i nacionalne reprezentacije iz različitih sportova.

U opštini Čajetina kažu da je u planu da Zlatibor dođe do milion turista i deset miliona noćenja godišnje, a jedna od ciljnih grupa biće sportisti i svi drugi sportski radnici. Stalnim ulaganjima u sportsku infrastrukturu u dužem nizu godina opština Čajetina je omogućila da Zlatibor postane mesto gde su se za sportska takmičenja pripremale najveće ekipe Srbije i regiona. Kako se Zlatibor razvija i postaje savremena turistička destinacija tako se i sadržaji za sportski turizam proširuju, modernizuju i prilagođavaju sve zahtevnijim potrebama sportskih klubova. Rukovodstvo opštine Čajetina unapred razmišlja, planira i veoma predano radi na novim projektima sportske infrastrukture. Jedan od najvećih takvih projekata za naredni period jeste gradnja velikog sportskog kompleksa za koji je već spreman projekat i idejno rešenje.

Svake godine raste broj sportista koji borave na Zlatiboru. Za dve godine završava se izgradnja 20 zatvorenih i otvorenih terena za pripremu sportista, a u planu je i zatvoreni stadion po FIFA standardima za 8.000 gledalaca. Gradnjom novog kraka Gold gondola ka Čigoti, kao i golf terena svetskog takmičarskog nivoa kod međustanice gondola i Ribničkog jezera, ovaj turistički centar će imati sve predispozicije za privlačenje svetskih džet-set klijenata prerastajući u pravo mondensko mesto. U tu službu biće stavljena Ribnica, područje oko istoimenog jezera u podnožju Tornika gde bi trebalo da nikne “Zlatni grad”, luksuzni kompleks koji će se prostirati na više od 200 hektara i biti namenjen sportsko – rekreativnom i zdravstvenom turizmu – rekao je Milan Stamatović i dodao da će se gradnja izvoditi u tri faze.

Turistička privreda Zlatibora godišnje ugosti oko 300 – 350 hiljada posetilaca i ostvari oko milion noćenja. Prema projekcijama, kad zaživi “Zlatni grad”, ta brojka biće tri puta veća, što će desetostruko uvećati broj noćenja.

Sa ovih 20 terena Zlatibor će, na primer, moći da parira turskom letovalištu Antalija koje je trenutno u evropskom vrhu sa ponudom za pripreme sportskih ekipa. Takođe, sa završetkom ovog našeg projekta izgradnje dodatnih sportskih terena na Zlatiboru ni domaće ekipe neće morati da idu u Tursku ili u Sloveniju, već će te iste, ako ne i bolje, uslove imati i u svojoj zemlji, na Zlatiboru – rekao je Stamatović.

Izrazio je nadu da kada se ovo završi da će domaće i inostrane sportske ekipe dolaziti u znatno većem broju.

Upravo te inostrane ekipe traže uslove kakvi postoje u drugim evropskim turističkim centrima i mi se intenzivno spremamo da im to i ponudimo. Što se tiče smeštaja, Zlatibor već sada može da pruži takve uslove i samo je potrebno da nadogradimo našu sportsku infrastrukturu, za šta smo predvideli investiciju od 10 miliona evra koja će se realizovati u fazama. Trenutno su već dva terena završena, a još dva se grade – zaključio je predsednik opštine Čajetina.

O najznačajnijem predstojećem poduhvatu u sportskoj infrastrukturi Zlatibora predsednik Skupštine opštine Čajetina Arsen Đurić kaže da bi na Zlatiboru boravilo dva puta više sportskih ekipa, nego sada, a to je preko 100 ekipa raznih sportova.

Sasvim sigurno bi ih bilo još toliko da imamo dovoljno stadiona. Mi trenutno imamo osam fudbalskih terena, ali to je nedovoljno za interesovanje koje postoji. Tako da je u našem planu da se u naredne dve-tri godine izgradi ovaj sportski kompleks i na taj način Zlatibor postane lider u sportskom turizmu, vodeće mesto za pripreme sportista gde će dolaziti ekipe iz čitavog sveta – rekao je Đurić

Direktor Turističke organizacije “Zlatibor” Vladimir Živanović kaže da na Zlatiboru nema fudbalskog terena na kojima svakodnevno ne trenira po nekoliko timova, a tu su i brojni dečji kampovi.

Neki od kampova održavaju se na Zlatiboru duže od 20 godina, što ide u prilog činjenici da je planina bogomdana za sportske pripreme. Zlatibor je jedna od omiljenih destinacija velikih klubova kao što su Partizan, Zvezda, Vojovodina… Baš iz razloga što tradicionalno svake godine svoje pripreme organizuju na Zlatiboru u narednom periodu im treba obezbediti još bolje uslove, čemu će najbolje doprineti gradnja ovog velikog i savremenog sportskog kompleksa – dodao je Živanović, uveren da taj poduhvat i druga značajna ulaganja opštine Čajetina u sportsku infrastrukturu daju novi impuls intenzivnom razvoju zlatiborskog turizma.

Budući sportski kompleks

Kako je navedeno u projektnom zadatku, kao centralni sadržaj budućih aktivnosti treninga i priprema fudbalskih ekipa na Zlatiboru, planiran je fudbalski centar koji će se sastojati iz stadiona, objekata fudbalskog centra, fudbalske hale i pomoćnog terena, atletskog stadiona, premijum i standard trening zone i pešačke zone sa avenijom sporta.

U zoni stadiona nalaziće se glavni i pomoćni stadion. Glavni stadion je planiran kao stadion UEFA kategorije dva ili više, kako bi na ovom stadionu mogle da se odigravaju i takmičarske utakmice svih domaćih takmičenja, a po potrebi i određene utakmice nacionalnih selekcija.

Stadion je planiran sa glavnom tribinom na zapadu, kapaciteta do 2.500 gledalaca, sa svim potrebnim sadržajima u skladu sa UEFA regulativom.

Travnati teren imaće hibridnu podlogu i LED rasvetu. Istočna tribina planirana je kao pokrivena, dvostrano orijentisana – gledaće i na glavni i na pomoćni stadion i imaće kapacitet do 750 gledalaca.

Teren pomoćnog stadiona će biti sa prirodnom travom i osvetljen na nivou potreba igranja prijateljskih utakmica.

Takmičarska zona oba stadiona, glavnog i pomoćnog, orijentisana je ka zoni fudbalskog centra u kojem će se nalaziti objekti ukupne površine oko 5.000 m2. U prvom objektu nalaziće se najmanje šest timskih svlačionica za seniorske fudbalske ekipe u skladu sa svim UEFA propisima. Za potrebe 10 timova biće obezbeđeno 10 timskih ekonomskih prostorija za odlaganje opreme i rekvizita.

Drugi objekat u ovoj zoni biće namenjen za medicinske ambulante i specijalizovane ordinacije, a treći za karantinski smeštaj, sa minimum 40 ležajeva u dvokrevetnim sobama, u skladu sa hotelskom kategorizacijom od četiri zvezdice, restoranom i aperitiv barom.

Zona fudbalske hale i pomoćnog terena planira se za korišćenje tokom cele godine i svih vremenskih uslova.

Fudbalska trening hala, površine oko 7.500 m2, namenjena je isključivo treningu ekipa i pojedinaca, fudbala, ali i svih ostalih sportova kojima odgovaraju tehničke karakteristike.

Fudbalski teren hale biće dimenzija 70 sa 100 metara, visine miminalno 10 metara u zoni aut linija, a u sredini i više. Teren unutar hale imaće veštačku travu, rasveta je u skladu sa pravilnikom, a teren koji se nalazi na otvorenom je takođe sa veštačkom travom.

Premijum trening zona biće deo fudbalskog trening kampa koji je namenjen vrhunskim domaćim ili stranim ekipama, opremljen najboljlim terenim i opremom i lociran najbliže objektima kampa. Ovi tereni, navodi se u tenderskoj dokumentaciji, biće su podesni za orgnaizaciju treninga zatvorenog tipa, na kojima je može obezbediti intima ekipama i treing bez prisustva bilo koga ko nema dozvolu ekipe.

Ova celina raspolagaće sa četiri terena od prirodne trave najboljeg kvaliteta, sa posebnim održavanjem, automatskim zalivnim sistemima, a jedan teren imaće i grejanje podloge. Tereni će biti ograđeni kapijama sa kontrolom pristupa.

Atletski stadion treba projektovati u skladu sa svim pravilima IAAF, sa atletskom stazom sa propisanom podlogom i svim ostalim atletskim borilištima.

Travnati teren biće od prirodne trave i na njemu će se po potrebi održavati i fudbalski treninzi i utakmice, sa pokrivenom zapadnom tribinom kapaciteta oko 500 gledalaca i mogućnošću da se postave montažne tribine..

Standard trening zona je namenjena korišćenju u velikom intervalu i sa velikom frekvencijom. Imaće 4 terena sa prirodnom travom, bez grejača i osvetljenja terena, ali će svi tereni biti opremljeni automatskim zalivnim sistemima.

Imaće svlačionice okvirne površine 1.500 m² za najmanje 4 seniorske fudbalske ekipe i kafe bar sa letnjom baštom. Prema projektantskom rešenju iz ovog bara bi trebalo da se vide tereni.

Sastavni deo ove zone je i 6 terena sa veštačkom travnatom podlogom, manjih dimenzija za treninge i takmičenja mlađih starosnih grupa igrača.

Najzad, kada je reč o pešačkoj zoni koja je zamišljena kao “Avenija sporta”, navodi se da je trasom sadašnjeg asfaltnog puta koji vodi ka centru Zlatibora potrebno koncipirati pešačku zonu, okvirne površine 15.000 m² i dužine oko 1,4 km. Ova pešačka zona imaće restoran, supermarket i turistički info centar, muzej sporta, dva javna dečija igrališta, trim trkačku stazu dužine do 1,3 km i veštačku stenu za penjanje.

Zapadno od pešačke zone predviđen je i novi aflatni put za pristup centru, a između ovog puta i pešačke zone potrebno je predvideti zonu za parkiranje sa minimum 300 parking mesta.

Pored ovog sportskog kompleksa opština Čajetina i dalje ulaže u biciklističke i pešačke staze, ali takođe i druge sportove.

– Već smo rekli da će se napraviti golf tereni na Ribničkom jezeru. Pored njih tu će biti staza za ski trčanje, kao i obližnji manji aerodrome za biznis džet avijaciju koji se nasipa, a jezero će dobiti uređenu plažu, što će ga činiti najvišim jezerom za kupanje u Srbiji. Sportski i zdravstveni turizam u visokoj premijum ponudi su okosnica daljeg razvoja Zlatibora – zaključio je Milan Stamatović, predsednik Opštine Čajetina.

Autor: LZS

Zahvaljujemo svim učesnicima koji su pomogli da nastane ovaj tekst i TO Zlatibor na ustupljenim fotografijama.

Tekst je deo medijskog projekta “Zlatna planina – centar sportskog turizma” koji je sufinansiran od strane Opštine Čajetina. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

 

Leave a Comment