ZLATAR: CENTRALNA TURISTIČKA ZONA DOBIJA MODERAN IZGLED, DRŽAVA I LOKALNA SAMOUPRAVA ULAŽU 16,5 MILIONA DINARA

U centralnoj turističkoj zoni Zlatara, ispod sportskih terena hotela Panorama, uskoro će početi izgradnja pešačke staze sa pratećim mobilijarom i tipskim objektima – kućicama brvnarama namenjenih zakupcima. Vrednost projekta iznosi 12,5 miliona dinara, od toga Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija je izdvojilo 8 miliona, dok je ostatak novca obezbeđen iz lokalne kase. Takođe u ovoj zoni, će parama Ministarstva zaštite životne sredine, u iznosu od 4 miliona, biti uređeno zemljište i izgrađena trim staza.

Foto: A. Rovčanin

Na mestu, koje je zaraslo šibljem i niskim rastinjem, uskoro će nići šest  tipskih drvenih objekata za potrebe promocije i prodaju zlatarskih proizvoda. Projekat, koji je podržalo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija predviđa i izgradnju asfaltne pešačke staze sa svim pratećim mobilijarom i rasvetom u dužini od 350 metara.

– Ove godine, u prvoj fazi radova izgradiće se pešačka staza i šest jednoobraznih drvenih tipskih objekata, a za narednu godinu u okviru druge faze, planirana je izgradnja novih objekata i postavljanje dodatnih mobilijara na Zlataru, a poseban akcenat biće stavljen na izgradnju i uređenje eko parka koji će se nalaziti uz samu pešačku stazu – objašnjava direktor TO Zlatar Branko Pucarević.

Centralna turistička zona na Zlataru biće opremljenija i za novu trim stazu, koja će se graditi parama Ministarstva zaštite životne sredine, što će upotpuniti turistima boravak na ovoj planini.

Foto: A. Rovčanin

– Do kraja godine u uređenje turističke zone biće uloženo oko 16,5 miliona dinara. Dve trećine novca obezbedila je država, preko svoja dva ministarstva, dok je ostatak para izdvojen iz skromne lokalne kase. Kultivisanjem zemljišta, i izgradnjom trim staze dobićemo jednu vrstu eko parka u strogom centru Zlatara – ističe Branko Bjelić, zamenik predsednika opštine Nova Varoš.

U toku je izmena plana generalne regulacije za turističku zonu Zlatar, što će omogućiti izgradnju novih sadržaja.

– Poseban akcenat stavićemo na uređenje javnih površina, potom na izgradnju novih parking mesta, kao i za obezbeđivanje parking mesta za kvadove i druga terenska vozila – naglašava Bjelić.

Izvor: PP Media, foto: A. Rovčanin

 

Leave a Comment