ŽIVOTINJSKI METEREOLOZI: Naši medvedi spavaju, a da li će proći zima?

Na Sretenje se sreću i razdvajaju zima i leto. Smatra se da od Sretenja dani postaju duži, a noći kraće, pa se u narodu kaže “Sretenje obretanje”.

A kakvo će vreme biti, da li će se zima nastaviti ili će doći proleće? Prema narodnom verovanju, glavni metereolozi su medvedi. Oni određuju kakvo će nas vreme čekati u narednom periodu.

Ako medved ugleda svoju senku, to će ga uplašiti i naterati da se vrati u svoju jazbinu što znači da nas očekuje još šest nedelja zime. Međutim, ako nema senke i medved provede neko vreme napolju, to znači da nas očekuju lepi dani.

Šta prognoziraju medvedi u Zapadnoj Srbiji, na Tari, Zlatiboru, Goliji i Jadovniku? Ovi medvedi su čipovani i prati se njihovo kretanje. Prema rečima profesora Duška Ćirovića, sa Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji od 2007. godine vodi projekat markiranje i praćenja medveda u Srbiji, ova zima je malo drugačija od prethodnih.

– Naši medvedi, odnosno medvedi čije kretanje pratimo, trenutno su svi u dubokom zimkom snu. Dosta dugo su bili aktivni. U svoje brloge i u stanje hibernacije su ušli tek krajem januara ove godine. Tako da ne verujem da će na Sretenje ustati i izaći napolje. A kada će se probuditi, opet zavisi kada dođe proleće – kaže profesor Ćirović.

Foto: NP Tara

Dakle medvedi se nisu uplašili svoje senke i u ovom slučaju to bi moglo značiti, opet po narodnom verovanju, ali i po nekom iskustvu od ranije, da će zima brzo proći.

Jedan od znakova proleća su i senice, pa mnogi kažu da ako se čuje oglašavanje senica na današnji dan, proleće je blizu.

Da životinje budu metereolozi nije samo slučaj u Srbiji. U Nemačkoj je vreme prognozirao jazavac, a u Americi mrmot, samo što je tamo datum 2. februar, jer Sretenje tada pada po njihovom kalendaru.

Autor: LZS, Naslovna foto: Duško Ćirović

Leave a Comment