Zdanje koje vredi pažnje

Tošina banja ili banja Vapa, nalazi se oko sedam kilometara od centra zlatiborskog sela Rožanstvo. Na tom mestu u šumi nalazi se petospratni zamak, sa velikim terasama, ali nedovršen. Obložena crvenom fasadnom ciglom, gde se u blizini nalaze temelji započete crkve, ispred koje se nalaze kupatila i bazeni za banjsku vodu, ta građevina je predstavljala viziju meštanina Toše Lazovića. Iako takva, malo zapuštena, ta građevina, ali i lekvita svojstva vode obližnjeg izvora, danas je zanimljiva za mnoge posetioce.

Toša je imao viziju da tu napravi banju. Prema sećanju meštana tu su bila močila u koja se potapala konoplja i kade u kojima su se žene kupale. A onda je davne 1974. godine Toša počeo izgradnju turističko-banjskog objekta. Meštani još kažu da se tu  sedamdesetih godina flaširala voda. Tu se nalazi i veliki spomen u obliku flaše.

Toša je znao da je tu izvor mineralne vode, a po verovanju meštana voda iz tog izvora leči sve bolesti. Кažu da je pogodna za osobe koje imaju dermatološke probleme i probleme sa očima. Temperatura vode iznosi do 17 stepeni, voda je slatka i pitka. Česme su izvučene na tri cevi. Dve su smeštene posebno, a jedna malo dalje. Ispitivanjima je utvrđeno da voda u ovoj banji sadrži čak devet puta nižu koncentraciju soli od vode u nekim drugim lekovitim banjama.

Toša je počeo i unutrašnje opremanje, ali otvaranje ove banje nije zaživelo, jer je preminuo. Od tada do danas skoro da je odneto sve što je moglo. Već preko dvadeset godina njena sudbina je neizvesna. Jedni tvrde da je nastao spor oko imanja, a drugi pak kažu da je Toša imao dva sina, da je jedan negde u Srbiji, a drugi u Americi i da on pokazuje interesovanje da je obnovi. Da li će doći do toga, još uvek se ne zna.

Zato, ako ste u blizini banje, ako posetite Stopića pećinu, nemojte zaobići ovo zanimljivo zdanje.

Autor LZS, foto LJ.K.

 

Leave a Comment