Xross Hard Enduro Rally otvoren trkom na Zlatiboru

Na Xross Hard Enduro Rally  na Zlatiboru, koji je počeo juče, učestvuje više od 100 takmičara koji dolaze iz Italije, Češke, Austrije, Nemačke, Poljske, Rumunije, Bugarske, Hrvatske, Slovenije i Srbije, a pored Zlatibora domaćini su planine Tara i Mokra gora.

Ovo je sedmo izdanje Xross Hard Enduro trke, koja je nastala 2014. godine na Kopaoniku. Prethodnih šest godina, ovaj događaj je svoj dom imao na Tari, a od ove godine, organizatori su odlučili da takmičenje prošire na tri planine, s tim što je centar na Zlatiboru. Zbog odlične organizacije, ali i reljefa srpskih planina koji u potpunosti odgovara ovom sportu, Xross Hard Enduro Reli biće deo svetskog Hard Enduro Šampionata iduće godine. To znači, da će u 2022. godini, na Zlatibor, Taru i Mokru Goru doći najbolji svetski vozači.

Startna tačka bila je u blizini spomenika na Šumatnom brdu odakle su vozači preko planinskih vrhova Čigote stigli do vrha Tornik gde je bio cilj prvog dana takmičenja. Predstavljanje vozača održano je od 17 časova na Kraljevom trgu a pobednik prvog dana u pro kategoriji Rumun Norbert Joža je bio zadovoljan dobrim uslovima na stazi  i rekao da očekuje teži drugi dan kada će vozači morati da savladaju veće uspone.

Takmičenje se nastavlja sutra trkama na Tari a posetioci najbolje tačke za uživanje u ovoj trci mogu pronaći na sledećem linku https://www.xross-team.com/2021/09/xross-2021-tacke-za-posetioce

(Izvor: TO Zlatibor)

DRUGI DAN

Drugi dan Xross Hard Enduro Relija vodio je vozače od Zlatibora na 100km dugu vožnju do Tare, a potom nazad na Zlatibor. Pred njima je bila tehnički zahtevna staza, sa puno kamenitih deonica, klizavih uzbrdica i potoka. Međutim, čini se da i nije bila toliko teška rumunskom vozaču Joži Norbertu koji je zadržao vodeću poziciju i prvi prošao kroz cilj među vozačima PRO klase.

Reli je startovao na prelepim proplancima Zlatibora, a vozači su se odatle zaputili (nazad) na Taru. Većina njih vrlo dobro poznaje sve ono što ova planina nudi, zahvaljujući prethodnim trkama. Međutim, bilo je onih koji su se po prvi put susreli sa teškim terenom na Tari. Čuveni Mihin potok našao se na trasi relija, kao i Mišolovka i neke druge uzbrdice. Kao i uvek, Mišolovka je zadavala glavobolju i najboljim vozačima. Teško su uspevali da se uz ovu uzbrdicu popunu iz prvog puta. Nekima od njih bila je potrebna pomoć posmatrača koji su izvlačili motore uz kamenitu uzbrdicu.

Trasa je bila zahtevna za sve tri klase – PRO, EXPERT i HOBBY. Iako su na cilj dolazili vidno umorni, vozači su bili zadovljni svime onim što je Tara stavila pred njih. Divlja lepota, miks izazovnih i terena za uživanje u vožnji. Ili kako je većina njih prokomentarisala – “pomalo kamenito, ali odličan hard enduro.”

Stanje na tabeli se nije promenilo u PRO klasi, Joža Norbert je došao prvi na cilj, pratili su ga Toni Mulec i Žolt Varga. Najbrži vozači u EXPERT klasi bili su Matija Kovačić, Marko Petelin i Marko Goršek. Najbolji među HOBBY vozačima bili su Boštjan Šturm, Martin Lindtner i Peter Gorišek.

Jedva čekamo da vidimo šta nosi Dan 3 kada će vozači startovati sa Zlatibora i uputiti se na 100 km dugu vožnju do Mokre Gore.

Izvor: https://www.xross-team.com/2021/09/xross-2021-dan-2-joza-norbert-zadrzao-vodecu-poziciju/

Leave a Comment