Vreme je za domaću orahovaču

Kombinacija zelenih oraha i alkohola od davnina je poznata kao narodni lek u Zapadnoj Srbiji. Užičanka Vera Lazić svake godine spremi po litar do dva ovog napitka, poznatijeg kao orahovača ili liker od oraha, koji povremeno koristi kao lek.

– Ovaj recept kako mi je govorila moja baka koristili su u manastirima, a i mnogi travari su preporučivali. Služi više kao lek, a ne kao alkoholni napitak. Pravi se od zelenih oraha, šećera ili meda, i blage rakije – kaže Vera.

Dobro upućena u lekovitost orahovače, ona kaže da se preporučuje za mnoge bolesti.

– Kora zelenog oraha ima velike količine joda i vitamina B, a negde sam pročitala da je pronađeno i jedinjenje juglon, koje ima antitumorska svojstva. Naime, ovaj liker se zbog velike količine joda najpre koristi za pomoć radu štitne žlezde i pravilnog rada hormona. Dobra je za probavu, pluća, štiti srce i krvne sudove, kao i nervni sistem i za borbu protiv anemije – kaže Vera, ali savetuje da se pre upotrebe konsultuje lekar.

Ona preporučuje da je dobra i za uklanjanje akni, koje se dobro očiste i onda se natapkaju orahovačom i posle 15 minuta isperu.

I što je najvažnije, jednostavno se pravi.

– U ovo doba, kada orasi još nisu dostigli punu veličinu, beru su. Za moj recept potrebno je 40 mladih oraha i kilogram šećera, a može umesto šećera med. To stavim u staklenu teglu, dobro zatvorim i ostavim na osunčano mesto. Tu treba da stoji 40 dana. Nakon toga se procedi i doda litar blaže rakije, ovde poznata kao meka rakija. Neko stavi lozovaču. Koristi se jedna do dve čašice dnevno, ali opet kažem treba se konsultovati sa lekarom – objasnila je Vera.

Autor: LZS

 

Leave a Comment