Viteški dan u Užicu

U  organizaciji Srpskog viteškog društva “Stari grad Užice”, a u okviru obeležavanja Dana grada, na Starom gradu upriličena je manifestacija “Viteški dan”. Pored užičkog, učešće su uzela i udruženja iz Kraljeva i Beograda.

Prema rečima Vuka Živanovića iz “Srpskog viteškog društva Stari Grad Užice” namera je bila da se upravo na užičkoj tvrđavi prikaže srednjevekovno oružje i oprema.

– Nas je okupila ljubav prema istoriji i tom dobu a želja nam je da i našim sugrađanima pokažemo kako i sa čim se tada ratovalo. Naše udruženje je osnovano nedavno, ne broji mnogo članova, ali ali se nadamo da će nam se pridružiti veći broj ljudi , koji poštuju istoriju, vitešku čast i žele da saznaju više o srednjevekovnom dobu – rekao je Živanović.

Ima i danas vitezova

Ivan Lazić, predsednik Svebor Saveza Srbije, ističe da udruženja širom Srbije koja pripadaju Sveboru u svojim radionicama izrađuju opremu, počevši od X, XI veka pa sve do XV veka.

– Mi smo danas ovde doneli deo naše opreme i uradićemo jedan viteški prikaz. Ipak, ono što treba naglasiti je da je pojam viteza veoma širok pojam, jer ne podrazumeva samo čoveka sa oklopom šlemom i mačem. Vitez je pre svega jedna moralna osobina, to je nešto što on nosi iznutra bez obzira da li on ima oklop i oružje, da li je odeven bogato ili oskudno. Vitezovi su danas u svim oblastima počevši od književnosti, umetnosti, sporta, u svim oblastima ih ima samo ih treba pronaći, prepoznati – rekao je Lazić.

Mihailo Mitrović, vitez iz Kraljeva, objašnjava da je od malena voleo priče o viteštvu i da je jedva dočekao da se oformi Udruženje u kome je danas veoma aktivan.

– Forma nošenja oklopa teškog oko 35 kilograma je dosta zahtevna, naročito kada je napolju vruće, duplira se temperatura, ali ko voli taj ne zna za težinu. U trenutku kad se zatvori vizir i kada imam 5 mm vida skroz se isključim iz ovog sveta, otputujem u XV vek i zamislim da sam u nekoj borbi, magičan je osećaj vratiti se kroz vreme – opisao je Mitrović.

Svi učesnici Viteškog dana nadaju se da će se epidemiološka situacija popraviti, kako bi u narednom periodu  svojim učešćem na manifestacijama širom Srbije, što većem broju građana, osim oružja i opreme prikazali i vrednosti koje viteštvo sa sobom nosi.

Izvor i foto: Grad Užice

Leave a Comment